Різдвяні свята на нашій землі – це насправді казковий і радісний період, що супроводжується урочистими гуляннями, жартами, колядками, щедрівками та веселими костюмованими виставами – вертепами. Традиції та обряди, приурочені до різдвяних святок, існують вже не одну сотню літ. З давніх пір вони стали самобутньою складовою культури українського народу – унікальним явищем для всього світу....
Святий вечір – 6 січня. Невід’ємною частиною святкування
Різдвяних свят завжди був дідух – сніп із пшеничних, житніх або вівсяних
колосків, який прикрашали гілочками калини, стрічками чи засушеними квітами.
Цю сповнену древньою символікою прикрасу вносили до оселі напередодні Святвечора та залишали на покуті біля ікон – у найпочеснішому місці в домі....
Мабуть,
усі знають про звичай (і багато хто його дотримується) готувати на Святу вечерю
першу кутю, яку називають багатою, оскільки крім неї на стіл ставлять ще
одинадцять пісних страв. Готується така кутя з товченої пшениці або ячменю (іноді
– з рису), приправляється медом, горіхами, маком і родзинками. Також на столі
мають бути вареники, борщ, риба, картопля та, звісно ж, запашний узвар.
Усі страви символізують собою 12 місяців у році і 12 апостолів – учнів Ісуса Христа. Під скатертину на стіл зі стравами часто кладуть чотири зубці часнику на кожен кут – для захисту від нечисті, яка охоче гуляє у цю ніч....