середа, 20 січня 2021 р.

Інформація для батьків

 

Користь і шкоду солодощів (солодкого). Солодощі та здоров'я. Вплив солодкого на зуби, шкіру і організм в цілому. Які корисні солодощі

Що таке солодощі для сучасної людини? Для одних - це насолода смаком, для інших - антидепресант, а для когось - це щоденна потреба. І хоча, як правило, кожен з нас не раз чув, починаючи з самого дитинства, що «солодке шкідливо для здоров'я», тим не менш, до цих пір не може змиритися з тим, що ці шаленої краси повітряні тістечка, різноманітні цукерки і фітнес - тортики можуть якось нашкодити нашому організму.

Реальність же така, що солодощі дійсно здатні завдати шкоди здоров'ю людини, і перше з чого вони завдають удар - це зуби.

Вплив солодкого на зуби. Як цукор впливає на зуби

Головний «зубний» шкідник - це цукор, який міститься в більшості видів солодощів. Він є основним джерелом живлення бактерій, які скупчуються на зубній емалі між чистками зубів. Стрімко розмножуючись, бактерії стоншують зубну емаль, що в свою чергу призводить до карієсу.

Існує сортування солодощів за їх ступеня негативного впливу на стан зубів. Самими шкідливими вважаються іриски, тягучки і інші цукерки подібного роду, що прилипають до всіх частин рота, за винятком, мабуть, мови і застряють між зубами, що збільшує час їх розчинення.

Другі по шкідливості - різні похідні карамелі. По-перше, цей вид цукерок на 58% складається з цукру з додаванням патоки, а, по-друге, карамель довго розсмоктується, що збільшує час дії сахарози на зубну емаль.

Замикає трійку шкідливих солодощів - шоколад, для приготування якого використовується суміш з какао, цукру і смакових добавок, причому частка цукру становить рівно половину від всієї маси готового шоколаду. Правда, згідно з останніми дослідженнями сучасних американських вчених, в какао було виявлено речовину, що володіє антисептичними властивостями, що пригнічують розвиток бактерій в порожнині рота. Але це стосується переважно гіркого шоколаду.

Вплив солодкого на шкіру. Цукор і шкіра

Стан шкіри можуть погіршити такі солодощі, тістечка, кекси, торти, рулети, в яких багато цукру, але і жирів з простими вуглеводами. Достаток таких складових - сприятлива середа для розмноження хвороботворних бактерій в шлунково-кишковому тракті, а, як відомо, порушення кишкової мікрофлори, іншими словами дисбактеріоз, одна з причин, що провокують небажані висипання на обличчі, грудях або спині. Крім того, рідко хто може похвалитися збалансованим раціоном харчування, відсутність якого є першопричиною проблемної шкіри, що, в поєднанні з надмірним споживанням солодощів може ще більше погіршити її зовнішній вигляд.

Доведено також, що цукор прискорює процес старіння клітин, що призводить до передчасної появи зморшок. При цьому небезпеку становлять не тільки солодощі в їх звичному для нас прояві, але і продукти, що містять мальтозу, патоку, ячмінний солод або концентрат фруктового соку.

Вплив солодкого на організм в цілому. Солодощі та здоров'я

Потрапляючи в наш організм, солодощі можуть крім негативного впливу на зуби і шкірний покрив поганим чином впливати і на інші аспекти здоров'я людини.

По-перше, будь-яка солодкість провокує підвищення рівня глюкози в крові, змушуючи тим самим підшлункову залозу виробляти все більшу кількість інсуліну. Постійна навантаження на неї може призвести до розвитку цукрового діабету.

По-друге, наявність в крові зайвої кількості глюкози послаблює всю серцево-судинну систему, включаючи стінки судин.

По-третє, солодощі, які для додання виробу смакової та естетичної привабливості додають штучні ароматизатори та барвники, можуть викликати алергічну реакцію на один з компонентів.

По-четверте, неодноразовими науковими дослідженнями доведено, що часте вживання солодощів веде до зниження розумової активності. Наш мозок найчастіше сприймає з'їдену цукерку як нагороду, а значить, виключає необхідність подальшої роботи. Тому помилковим є «класичне» поїдання солодкого перед напруженими розумовими навантаженнями.

          Слід вживати свіжі фрукти та ягоди, які є дуже корисними для організму як дорослого, так і дитини. Бережіть своє здоров’я!