Відповідно до Законів
України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових
продуктів», «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про інформацію для
споживачів щодо харчових продуктів» (2639-VІІ), наказів Міністерства аграрної політики та
продовольства України від 01.12.2012 №590 «Про затвердження вимог щодо розробки
впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах
Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», від 08.08.2019 №446
«Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу
державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на
принципах НАССР», листів Міністерства освіти і науки України від
05.09.2019 №1/9-552 «Щодо порядку
запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти», Державної служби
України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від
01.08.2019 № 11.1.1-5/12329, листів відділу освіти сім’ї, молоді та спорту від
26.11.2019 №01-04-72/1118 «Про організацію харчування» та від 23.06.2020
№01-04/550 «Про якість продуктів харчування», наказу по закладу від
28.10.2019 №158 «Про
впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у
критичних точках (НАССР) в закладі дошкільної
освіти Вертіївської ОТГ» та з метою
упередження небезпечних факторів, визначення критичних точок контролю в
організації харчування дітей в закладі дошкільної освіти, впровадження чітких
процедур контролю за виробничим середовищем, технологічними процесами в закладі
дошкільної освіти створена постійнодіюча робоча
група з вивчення стану організації безпечного харчування.
Затверджені функції робочої групи НАССР в закладі і робочий план з розподілом
обов’язків між членами робочої групи.
Розроблений та
затвердити графік засідань робочої групи НАССР.
Засідання групи НАССР відбуваються
з наступних причин:
- зміна постачальників, продуктів, сировини, рецептів;
- ремонт обладнання, або нове обладнання;
- зміни у виробничих приміщеннях розташуванні
устаткування;
- систематичні порушення за результатів внутрішніх
аудитів, невідповідності за результатами заходів державного контролю;
- зміни в законодавстві;
- необхідність внесення змін в документи чи створення
нових інструкцій;
- скарги, пов’язані з безпечністю харчових продуктів;
- аварійні ситуації.
Робочою
групою НАССР підготовлено пакет офіційної документації з вимогами щодо безпеки та якості продукції.
Розроблені Положення про робочу групу НАССР, посадові інструкції:
- керівника
робочої групи по впровадженню системи НАССР,
- технічного секретаря робочої групи по розробці та
впровадженню принципів НАССР,
- членів робочої групи по впровадженню системи НАССР,
- відповідального за приймання сировини,
- інструкції
санітарно-протиепідемічного режиму,
- санітарно-гігієнічні
вимоги щодо обладнання та утримання приміщень харчоблоку,
- положення про бракеражну комісію.
Програми-передумови: безпечності води,здоров’я та гігієни персоналу, щодо контролю за шкідниками ,управління аллергенами.
Ведеться реєстраційно-облікова документація.
Проводиться аналіз безпеки і
якості продукції, що готується на харчоблоці
закладу, ефективності системи НАССР.
Технічний
персонал закладу освіти чітко дотримується санітарно-протиепідемічного
режиму та встановлених
графіків та розкладів прибирання, винесення відходів, контролю безпечності
продуктів харчування.