четвер, 26 листопада 2020 р.

Інформація про впровадження НАССР

 

Відповідно до Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (2639-VІІ), наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.12.2012 №590 «Про затвердження вимог щодо розробки впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», від 08.08.2019 №446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР», листів Міністерства освіти і науки України від 05.09.2019  №1/9-552 «Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти», Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 01.08.2019 № 11.1.1-5/12329, листів відділу освіти сім’ї, молоді та спорту від 26.11.2019 №01-04-72/1118 «Про організацію харчування» та від 23.06.2020 №01-04/550 «Про якість продуктів харчування», наказу по закладу від 28.10.2019 №158 «Про впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) в закладі дошкільної освіти Вертіївської ОТГ» та з метою упередження небезпечних факторів, визначення критичних точок контролю в організації харчування дітей в закладі дошкільної освіти, впровадження чітких процедур контролю за виробничим середовищем, технологічними процесами в закладі дошкільної освіти створена постійнодіюча робоча група з вивчення стану організації безпечного харчування. Затверджені функції робочої групи НАССР в закладі і робочий план з розподілом обов’язків між членами робочої групи.

Розроблений та затвердити графік засідань робочої групи НАССР.

        Засідання групи НАССР відбуваються з наступних причин:

- зміна постачальників, продуктів, сировини, рецептів;

- ремонт обладнання, або нове обладнання;

- зміни у виробничих приміщеннях розташуванні устаткування;

- систематичні порушення за результатів внутрішніх аудитів, невідповідності за результатами заходів державного контролю;

- зміни в законодавстві;

- необхідність внесення змін в документи чи створення нових інструкцій;

- скарги, пов’язані з безпечністю харчових продуктів;

- аварійні ситуації.

Робочою групою НАССР підготовлено пакет офіційної документації  з вимогами щодо безпеки та якості продукції. Розроблені Положення про робочу групу НАССР, посадові інструкції:

-  керівника робочої групи по впровадженню системи НАССР,

- технічного секретаря робочої групи по розробці та впровадженню принципів НАССР,

- членів робочої групи по впровадженню системи НАССР,

- відповідального за приймання сировини,

- інструкції санітарно-протиепідемічного режиму,

- санітарно-гігієнічні вимоги щодо обладнання та утримання приміщень харчоблоку,

- положення про бракеражну комісію.

         Програми-передумови:  безпечності води,здоров’я та гігієни персоналу, щодо контролю за шкідниками ,управління аллергенами.

        Ведеться  реєстраційно-облікова документація.

Проводиться аналіз безпеки і якості продукції, що готується на харчоблоці  закладу, ефективності системи НАССР.

Технічний персонал закладу освіти чітко дотримується санітарно-протиепідемічного режиму та встановлених графіків та розкладів прибирання, винесення відходів, контролю безпечності продуктів харчування.