четвер, 26 листопада 2020 р.

Майбутнє без сміття

 

На виконання листів Міністерства екології та природних ресурсів України від 22.07.2019 № 5/4-7/8042-19 «Про виконання Національного плану управління відходами до 2030 року» (далі – Національний план),  Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського від 15.11.2020 № 20/01-12/816 «Про стан виконання заходів

Національного плану управління відходами  за четвертий квартал 2020 року» в закладі дошкільної освіти розроблений освітній  проект  «Майбутнє без сміття», де домінуюча діяльність має соціально-дослідницький характер.

Згідно річного плану на 2020-2021 н. р. проведено робота з педагогами «Вчимося економити папір задля збереження лісів» (методичні рекомендації), круглий стіл «Що  можна й не можна складати в контейнер?», консультації «Як навчити дітей сортувати сміття весело та корисно?», «Виховання культури сортування сміття в дітей дошкільного віку».

У дітей дошкільного віку підтримуємо інтерес до явищ природи, формуємо вміння взаємодіяти з навколишнім світом, вчимо дітей робити  елементарні висновки, ділимося отриманими враженнями від спілкування з природою, виражаємо ставлення до світу природи в продуктивних видах діяльності. 

Проект «Майбутнє без сміття» спрямований на розвиток пізнавальної активності дошкільників через організацію пошуково-дослідницької діяльності.  Надав дітям можливість опановувати знання самостійно розділяти побутові відходи на сухі та вологі, проходити  тривалий шлях розвитку від розрізнених, відокремлених, конкретних уявлень, понять до системи законів і узагальнювальних  закономірностей. Тому, завдання педагога – залучати дітей, а разом з ними батьків, до цього невичерпного джерела знань.

Для поетапного впровадження проекту розроблений план заходів, який передбачає використання різноманітних форм, методів та прийомів роботи з дітьми, батьками.  Педагогами проведені бесіди «Правила поведінки в природі», «Допоможіть природі», «Земля народне багатство», спостереження, екскурсії до сміттєзвалищ, ігрову, самостійну та творчу діяльність, створено літературну скриньку  «Аби земля уміла говорити...», підібрано  енциклопедичний матеріал  «Чи знаєте ви…?», оформлено виставку малюнків  «Чиста планета Земля»,  з метою виявлення у здобувачів освіти та їх батьків цілісності сприймання оточуючої дійсності. Для батьків проведені консультації: «Охорона навколишнього середовища», «Спалене листя – шкода чи чисте подвір’я?», «Що таке «електронне сміття»?»,  «Корисні поради», «Як правильно сортувати сміття?».

Вихованці середньої та старших груп під керівництвом керівника гуртка «Барвисті пальчики» Інни Гасанової взяли участь у другому конкурсі дитячих малюнків «Збережемо грунти рідної України», приуроченному до Міжнародного дня грунтів, який проводить державна установа «Інститут охорони грунтів України».

На базі закладу освіти з 26.10. по 20.11.2020 року  проходив конкурс-огляд «Дай друге життя побутовим відходам» (створення еко об’єктів з покидькового матеріалу) приурочений до Дня сільського господарства.

В вересні 2020 року звернулися в ТОВ «АГРОТЕХСОЮЗ» з проханням надати спонсорську допомогу для придбання пластикових контейнерів для сортування сміття, з метою успішної реалізації проектів щодо впровадження альтернативних засобів утилізації залишків паперових, пластикових, скляних та гальванічних елементів живлення.