середа, 7 квітня 2021 р.

Пандемія знову. Як втриматися на плаву дорослим і дітям

 Пандемія  знову. Як втриматися на плаву дорослим і дітям





1. Говоріть дитині  про поведінку, яку ви хочете бачити. Використовуйте позитивний тон і слова, коли говорите з дитиною. Наприклад: “Будь ласка, прибери свої речі”. Замість: “Не роби безлад”.

2. Все залежить від подачі. Зриваючись на крик до своєї дитини, ви самі роздратовуєтесь і збільшуєте в неї  і себе рівень тривоги і стресу. Більше називайте дитину по імені. Намагайтесь говорити у спокійній манері.

3. Хваліть дитину, коли вона поводиться добре. Постарайтеся відзначати все, що ваша дитина зробила добре. Можливо вона цього не показує, але ви ще обов’язково це побачите. Дитина переконається, що ви помічаєте це і піклуєтесь про неї.

4. Допоможіть дитині залишатися на зв’язку. Дитині особливо важливо спілкуватися з своїми друзями. Допоможіть своїй дитині бути в контакті з іншими дітьми через  телефонні розмови під вашим наглядом або надайте інші для безпечної дистанції способи. Це те, що ви можете робити також разом!

5. Оскільки все більше сімей опиняються в умовах соціального дистанціювання, самоізоляції, закриття садочків і підприємств через COVID-19, багато хто відчує стрес. Таку реакцію викликають не лише турботи про здоров’я, а й раптова перспектива на багато днів залишитися вдома в компанії невгамовного малюка. Тому під час цієї вимушеної перерви намагайтеся дотримуватися сталого розпорядку дня. Насамперед це стосується повсякденних занять. Час підйому, харчування, післяобіднього сну тощо мають бути звичними, адже діти прагнуть передбачуваності.

6. Долучайте дітей до «справжньої» роботи.  Однією з найулюбленіших дитячих ігор є допомога вам у виконанні повсякденних справ. Подумайте, чи зможе дитина допомогти вам у куховарстві, накриванні на стіл та інших діях на кухні. Долучайте дітей до «справжньої» роботи Однією з найулюбленіших дитячих ігор є допомога вам у виконанні повсякденних справ. Сортування чи складання білизни. Особливо захопливими для дитини є ігри зі шкарпетками (наприклад поєднувати пари чистих шкарпеток). Залучайте дітей до прибирання чи складання речей (наприклад скласти взуття у шафку чи сховати рулони туалетного паперу в комод). Ці завдання можуть бути доволі важкими для малюків, які щойно навчилися ходити, проте їм однаково буде цікаво. Крім того, ця діяльність продемонструє їм цінність співпраці. Запропонуйте дитині приготувати «їстівну веселку». Доберіть для цього різноманітні корисні продукти за кольорами: жовті банани, червоні й зелені яблука, апельсини тощо. Дайте дитині вибрати, що вона їстиме наступним, і поговоріть про колір їжі. Який колір є найсмачнішим?