середа, 7 квітня 2021 р.

Замість тисячу слів, або як заспокоїти дитину за допомогою "коробки спокою"

 "Спокійно, тільки спокійно!" - такою фразою повсякчас втішав засмученого чи наляканого  Малюка Карлсон. Утім, у реальному житті ця фраза здебільшого не працює. Як же тоді батькам заспокоїти дитину, яка плаче або чимось стривожена? А що найголовніше - як навчити її заспокоюватися самостійно? Тут у пригоді мамам і татам стане "коробка спокою".

Замість тисячі слів, або Як заспокоїти дитину за допомогою "коробки спокою"

Складіть у невелику коробку, мішечок або валізку всі речі, які ви або дитина можете використовувати тоді, коли вона засмучена, стривожена чи налякана. Головне, постарайтеся покласти в "коробку спокою" предмети, які чинять заспокійливу дію на всі органи чуття дитини й дають змогу спрямувати її думки та емоції в позитивне русло.

                                                                          ДОТИК





    Покладіть у "коробку спокою"маленький контейнер із пластиліном чи глиною, спінер, м'яку іграшку, шматочок приємної на дотик тканини, масажний м'ячик із шипами. Деякі речі, як от слайм або сквіші, можете зробити власноруч разом з дитиною.

                                                                     СЛУХ



Покладіть у "коробку спокою" МРЗ-плеєр із навушниками, попередньо завантаживши на нього музичні твори, аудіокниги, аудіозаписи звуків природи. Можете також записати ваш голос чи розмову з дитиною. Знайдіть такі звуки, які заспокоюють дитину. Можливо, їй подобається звучання дзвіночків чи шум весняного дощу.


                                                                         НЮХ



    Нюх - важливе джерело асоціацій і спогадів. Покладіть у "коробку спогадів" пляшечки з ефірними оліями, невеликі мішечки з прянощами, які чинять заспокійливий ефект - кориця, шафран, ваніль, тощо. Можете також покласти шматочок улюбленого мила дитини або ароматні трави - м'яту, лаванду, чебрець, шавлію. Пошукайте разом із дитиною запахи, які зумовлюють у неї щасливі, приємні спогади.


                                                                         СМАК






Наповніть "коробку спокою" пакетиками трав'яного чаю, упаковками м'ятної жувальної гумки, льодяниками й карамельними цукерками. Улюблені смаки заспокоять дитину й нададуть їй сил.


ЗІР





Відберіть разом із дитиною світлини близьких і рідних людей, домашніх тварин, улюблених місць чи щасливих подій. Вставте світлини в невеликий альбом, який також покладіть до "коробки спокою". Якщо дитина вміє читати, можете покласти в "коробку спокою" записку або листівку від себе, вихователя чи друзів.



УСІ ОРГАНИ ЧУТТЯ

    Покладіть до "коробки спокою" пляшечку з мильними бульбашками. Коли дитина надуває мильні бульбашки, вона контролює своє дихання й розслабляється, спостерігаючи за тим, як переливається різними кольорами поверхня бульбашок. Малювання також чинить позитивний ефект на різні органи чуття та допомагає дитині переключитися з негативних переживань на фантазування й творчість. Тож покладіть до "коробки спокою" книги-розмальовки, невеликий блокнотик, олівці, фломастери. Щоб "коробка спокою" була корисною - наповніть її разом з дитиною. Розпитайте дитину про те, на що їй подобається дивитися, які звуки вона любить слухати, які  дотики, запахи й смаки відчувати. Розкажіть, де лежатиме "коробка спокою" та поясніть, як нею користуватися, якщо дитина відчуває занепокоєння, сум, тривогу. Також наголосіть, що дитина може брати "коробку спокою" із собою куда завгодно: у поїздку, у гості, на прийом до лікаря тощо.