пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ІНСТРУКЦІЇ щодо утримання захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту) у мирний час

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ІНСТРУКЦІЇ

щодо утримання захисних споруд

цивільної оборони (цивільного захисту) у мирний час

 

{ У тексті Інструкції посилання на додатки 13, 14 замінено посиланнями відповідно на додатки 14, 15 згідно з Наказом Міністерства надзвичайних ситуацій N 1331 ( z0025-12 ) від 16.12.2011 }

 

1. Загальні відомості

      Інструкція встановлює єдині вимоги, які є обов'язковими для виконання при утриманні захисних споруд цивільної оборони (сховищ і протирадіаційних укриттів) у мирний час.

     Інструкція призначена для використання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями (незалежно від форм власності), які утримують захисні споруди цивільної оборони (далі - захисні споруди).

     Захисні споруди призначені для укриття населення від засобів масового ураження в особливий період та надзвичайних ситуацій у мирний час та є основним видом колективного захисту населення.

     Сховища забезпечують захист осіб, що укриваються, від негативного впливу сучасних засобів ураження, бактеріальних (біологічних) засобів (далі - БЗ), від бойових отруйних речовин (далі - БОР), а також, при необхідності, від катастрофічного затоплення, небезпечних хімічних речовин (далі - НХР), радіоактивних продуктів при руйнуванні ядерних енергетичних енергоустановок, високих температур і продуктів горіння при пожежах та передбачають можливість безперервного перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, протягом двох діб.

     Протирадіаційні укриття ( далі - ПРУ) призначені для захисту осіб, що укриваються, від впливу іонізуючого випромінювання при радіоактивному забрудненні місцевості і допускають безперервне перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, до двох діб.

     Проектування нового будівництва або реконструкція захисних споруд здійснюється за державними будівельними нормами В 2.2.5-97 "Захисні споруди цивільної оборони", затверджені наказом Держкоммістобудування України від 08.07.97 N 106 (далі - ДБН В 2.2.5-97). Об'єкти або приміщення, що пристосовуються під захисні споруди, в усіх випадках мають відповідати вимогам цих норм.

     Закінчені будівництвом або реконструйовані захисні споруди приймаються в експлуатацію та утримуються у мирний час згідно з вимогами ДБН А. 3.1-9-2000 "Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом захисних споруд цивільної оборони та їх утримання", які затверджені наказом Держбуду України від 13.10.2000 N 229 (далі - ДБН А. 3.1-9-2000).

     Статус захисної споруди, її основні технічні характеристики визначаються паспортом сховища (протирадіаційного укриття) (додаток 1), підписаним керівником експлуатуючої організації і представником управління (відділу) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району).

     Керівники підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності та господарювання, на балансі яких знаходяться захисні споруди, забезпечують їх належний технічний стан і готовність до укриття населення.

     Для забезпечення утримання захисних споруд в організаціях і на об'єктах призначаються посадові особи, обов'язком яких є облік, організація утримання та забезпечення готовності цих захисних споруд до укриття людей при виникненні надзвичайних ситуацій. Для обслуговування захисних споруд у мирний час створюються формування з обслуговування захисних споруд.

     Наявний фонд захисних споруд у мирний час використовується для господарських, культурних і побутових потреб у порядку, визначеному чинним законодавством.

     Списання непридатних до експлуатації захисних споруд здійснюється відповідно до Інструкції про порядок списання непридатних захисних споруд цивільної оборони, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.99 N 567 ( 567-99-п ) (із змінами).

 

     1.1. Сховища

      За призначенням у сховищах передбачаються основні і допоміжні приміщення. До основних належать приміщення для осіб, що укриваються, пункти управління, медпункти, а у сховищах лікувальних установ - також операційно-перев'язочні, передопераційно-стерилізаційні.

     До допоміжних приміщень належать фільтровентиляційні приміщення, санітарні вузли, захищені дизельні електростанції, електрощитові, приміщення для зберігання продовольства, приміщення для ємкостей запасу питної води, приміщення артезіанської свердловини, станції перекачування, балонні, тамбури-шлюзи, тамбури, а для сховищ атомних станцій - приміщення для дозиметричного контролю, роздягальні, приміщення для брудного одягу, душові.

     Приміщення основного призначення. Нормативна площа підлоги основних приміщень на одну особу, що укривається, становить 0,5 кв.м при двоярусному і 0,4 кв.м при триярусному розміщенні нар, норма внутрішнього об'єму приміщення на одну особу, що укривається, не менше ніж 1,5 куб.м.

     Площа основних приміщень, яка зайнята обладнанням, що не використовується для потреб сховища, у норму площі на одну особу, що укривається, не входить.

     При висоті приміщень від 2,15 до 2,9 м передбачається двоярусне розміщення нар, а при висоті 2,9 м і більше - триярусне. У сховищах установ охорони здоров'я при висоті приміщення 2,15 м і більше приймається двоярусне розміщення нар (ліжок для нетранспортабельних хворих).

     Місця для сидіння у приміщеннях слід передбачати розмірами 0,45 х 0,45 м на одну людину, а місця для лежання - 0,55 х 1,8 м. Висота нар першого ярусу повинна бути 0,45 м, нар другого ярусу - 1,4 м, третього ярусу - 2,15 м від підлоги. Відстань від верхнього ярусу до перекриття або виступаючих конструкцій повинна бути не менше ніж 0,75 м.

     Кількість місць для лежання повинна прийматися рівною:

     20% місткості споруди при двоярусному розміщенні нар;

     30% місткості споруди при триярусному розміщенні нар.

     Площа приміщень, ширина проходів і коридорів визначається проектом за таблицями 1,2 ДБН В 2.2.5-97.

     Місткість сховищ для нетранспортабельних хворих визначається за додатком 2 ДБН В 2.2.5-97.

     1.2. Протирадіаційні укриття

      До складу ПРУ входять основні і допоміжні приміщення. До основних приміщень належать приміщення для розміщення осіб, що укриваються; до допоміжних приміщень належать санітарні вузли, вентиляційні та приміщення для зберігання забрудненого верхнього одягу.

     ПРУ укриття для установ охорони здоров'я повинні мати такі основні приміщення: для розміщення хворих та тих, хто видужує, медичного та обслуговуючого персоналу, процедурну (перев'язочну), буфетну та пости медсестер.

     У неканалізованих ПРУ місткістю до 20 осіб допускається передбачати приміщення для виносної тари.

     Розміщення хворих, медичного та обслуговуючого персоналу слід передбачати у роздільних приміщеннях, за винятком постів чергового персоналу. У ПРУ лікарень хірургічного профілю слід додатково передбачати операційно-перев'язочну і передопераційну палати. Для тяжкохворих слід передбачати санітарну кімнату.

     Для інфекційних хворих передбачається їх окреме розміщення за видами інфекцій.

     Нормативна площа підлоги основних приміщень ПРУ на одну особу, що укривається, повинна становити 0,5 кв.м при двоярусному і 0,4 кв.м при триярусному розміщенні нар.

     Висота приміщень ПРУ повинна бути не менше ніж 1,9 м від відмітки підлоги до низу виступаючих конструкцій перекриття (покриття).

     Для ПРУ, які обладнуються в існуючих будинках і спорудах, слід приймати:

     триярусне розміщення нар при висоті приміщень 2,8 - 3 м;

     двоярусне розміщення нар при висоті приміщень 2,2 - 2,4 м.

     При розміщенні ПРУ у підвалах, під підлогами, у гірничих виробках, печерах, погребах та інших заглиблених приміщеннях при їх висоті 1,7-1,9 м слід передбачати одноярусне розміщення нар з нормою площі під основні приміщення 0,6 кв.м на одну особу, що укривається.

     Конструктивні рішення ПРУ приймаються за ДБН В 2.2.5-97 залежно від конструктивної схеми усієї будівлі. Для ПРУ, які розміщені у підвальних і цокольних поверхах, повинна передбачатись можливість закладання прорізів у зовнішніх огороджувальних конструкціях під час переведення споруди у режим укриття. Висота закладання повинна виключати можливість прямого опромінення і перевищувати на 20 см висоту полиці верхнього ярусу нар, а сама конструкція мати передбачений коефіцієнт захисту.

     Вимоги до санітарних вузлів ПРУ приймаються згідно з ДБН В 2.2.5-97.

     У ПРУ допускається улаштування санітарних вузлів з розрахунку забезпечення 50% осіб, що укриваються. Для решти осіб, що укриваються, використання санітарного обладнання слід передбачати у суміжних з укриттям приміщеннях.

 

2. Улаштування і обслуговування захисних  споруд цивільної оборони

 

     2.1. Будівельні конструкції

     2.1.1. Захищені входи і виходи

     Входи у захисну споруду повинні постійно забезпечувати вільний доступ усередину приміщень. Для цього підходи до зовнішніх дверей, двері і сходові марші необхідно утримувати у справному стані, очищати від бруду і сміття, а у зимовий час - від снігу і льоду.

     Захаращення входів не допускається. Забудова ділянок поблизу входів, аварійних виходів і зовнішніх повітрозабірних і витяжних пристроїв без узгодження з уповноваженим місцевим органом виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту не допускається.

     У тамбурі входу у сховище двоє дверей: захисно-герметичні і герметичні, які відчиняються назовні. Розміри тамбурів розраховані на те, щоб при відчинених дверях пропускна здатність входів не знижувалася.

     У тамбурах можуть установлюватись також дерев'яні двері або двері із сталевих ґрат для природного провітрювання замкненої споруди.

     Якщо на підприємствах вбудовані сховища використовуються у мирний час під складські приміщення, вони повинні мати не менше одного входу з території підприємства.

     Входи і аварійні виходи повинні бути постійно захищені від атмосферних опадів і поверхневих вод. Павільйони, що захищають входи від атмосферних опадів, повинні виконуватися з легких негорючих матеріалів.

     Біля вхідних дверей вивішується табличка розміром 60 х 50 см із зазначенням місць зберігання ключів, відповідальної особи, її адреси і телефону, а також номера споруди. Зразок оформлення таблички позначення захисної споруди та покажчик маршруту руху до неї приведений у додатку 2 ( za180-06 ).

     Замки від дверей і ставень повинні мати не менше двох комплектів ключів. Один комплект ключів зберігається у відповідальної особи, інший (в опечатаному вигляді) - у чергового по цеху, диспетчера, техніка-доглядача будинку або іншої посадової особи, адреса якої і телефон також зазначаються на вхідній табличці.

     Дренаж, гідроізоляцію і вимощення по периметру захисної споруди, а також водостічні труби необхідно утримувати у справному стані для забезпечення постійного відведення води від споруди.

     Необхідно також стежити за станом оголовків аварійних виходів і повітрозабірних каналів, очищати їх від снігу, сміття і сторонніх предметів, систематично перевіряти справність роботи противибухових пристроїв, надійність їхнього кріплення і періодично змащувати металеві частини інгібірованим мастилом.

     2.1.2. Огороджувальні захисні конструкції

     Огороджувальними конструкціями є перекриття (покриття), стіни, підлоги, а також захисно-герметичні і герметичні двері та ставні. Основне їх призначення полягає у тому, щоб витримувати надмірний тиск ударної хвилі, забезпечувати захист від проникаючої радіації, світлового випромінювання, високих температур при пожежах і перешкоджати потраплянню усередину споруди радіоактивного пилу, НХР та БЗ.

     Огороджувальні конструкції повинні забезпечувати у приміщенні нормальний температурно-вологісний режим у період експлуатації і захищати споруду від поверхневих та ґрунтових вод.

     Герметичність огороджувальних конструкцій досягається щільністю застосовуваних матеріалів та старанним зашпаруванням місць примикань герметичних дверей, люків, ставень, а також місць проходження через стіни вводів і випусків інженерних мереж та комунікацій.

     Огороджувальні конструкції сховищ розраховують на навантаження, що значно перевищують тимчасові і постійні, тому поява тріщин у стінах і перекриттях сховища, як правило, не свідчить про їх аварійний стан, але вони небезпечні тим, що порушують герметизацію споруди.

    

     2.1.3. Гідроізоляція огороджувальних конструкцій

     Гідроізоляція повинна забезпечувати захист захисної споруди від поверхневих і ґрунтових вод і, що дуже важливо, не допускати затоплення після впливу засобів ураження. Гідроізоляційний матеріал повинен бути пластичний, міцний на розрив, водо- і паронепроникний, мати найбільше відносне подовження.

     При відсутності вимощення по периметру будинку його можна улаштувати асфальтовим покриттям шириною не менше ніж 1,2 м.

     Обов'язкове улаштування лотків для відводу води від водостічних труб.

 

     2.2. Санітарно-технічні системи та обладнання

     2.2.1. Вентиляція сховищ

     Система вентиляції сховищ, як правило, працює у двох режимах: чистої вентиляції (режим I) і фільтровентиляції (режим II).

     При режимі чистої вентиляції подача у сховище очищеного від пилу зовнішнього повітря повинна забезпечувати необхідний обмін повітря і видалення з приміщень тепловиділень і вологи. При фільтровентиляції зовнішнє повітря, що подається у сховище, повинне очищатися від НХР, аерозолів і пилу.

     У зонах можливого хімічного забруднення і забруднення продуктами горіння, а також на хімічно небезпечних об'єктах у сховищах необхідно передбачати регенерацію внутрішнього повітря (режим III) і створення його підпору.

     Система вентиляції сховищ повинна забезпечувати надійну її роботу у режимі чистої вентиляції протягом 48 годин, у режимі фільтровентиляції - протягом 12 годин і у режимі повної ізоляції з регенерацією внутрішнього повітря - протягом 6 годин.

     Кількість зовнішнього повітря, що подається у сховище, слід приймати:

     при чистій вентиляції (режим I) - відповідно до таблиці 33 ДБН В 2.2.5-97;

     при фільтровентиляції (режим II) - з розрахунку 2 куб.м/год на одну особу, що укривається, 5 куб.м/год на одного працівника у приміщеннях пункту управління і 10 куб.м/год на одного працівника у фільтровентиляційній камері з електроручними вентиляторами.

     Кількість повітря, що подається у сховище для нетранспортабельних хворих при лікувальних установах, а також для працюючих у медичних пунктах, приймається:

     при чистій вентиляції - відповідно до вищезгаданої таблиці 33 з коефіцієнтом 1,5;

     при фільтровентиляції - з розрахунку 10 куб.м/год на одну особу, що укривається.

     У приміщеннях для операційних і пологових повітрообмін приймається: за припливом 10-кратний, за витяжкою 5-кратний за одну годину незалежно від режиму вентиляції.

     Справність систем вентиляції необхідно перевіряти не рідше одного разу на рік шляхом перевірки справності вентиляторів припливних і витяжних систем, фільтрів-поглиначів, регенеративних установок, герметичних клапанів, герметичних з'єднань повітроводів, повітрозабірних і витяжних каналів і противибухових пристроїв. На усіх пускачах і вентиляторах повинно бути нанесене відповідне маркування (В-1, В-2 тощо).

     Складовими системи вентиляції (повітропостачання) сховищ є повітрозабірні пристрої, протипилові фільтри, фільтри-поглиначі, вентилятори, розвідна мережа, повітрорегулювальні і захисні пристрої, а також при необхідності засоби регенерації, теплоємні фільтри (повітроохолоджувачі), фільтри для очищення повітря від окису вуглецю.

     Система повітропостачання повинна забезпечувати осіб, що укриваються у сховищі, необхідною кількістю повітря відповідної температури, вологості і газового складу. Для запобігання появі конденсату припливні повітроводи зовнішнього повітря утеплюють.

          Для захисту від затікання ударної хвилі усередину сховища, що може призвести до руйнування вентиляційного обладнання і ураження людей, на повітрозабірних і витяжних каналах установлюють противибухові пристрої і розширювальні камери.

     Противибухові пристрої. У сучасних сховищах установлюють противибухові пристрої пластинчастого типу - малогабаритну захисну секцію (далі - МЗС) і уніфіковану захисну секцію (далі - УЗС). Вони є металевими ґратами (секціями), до яких шарнірами кріплять жалюзійні металеві пластини. Під дією надмірного тиску ударної хвилі пластини щільно прилягають до ґрат, перешкоджаючи тим самим проникненню ударної хвилі. Після спаду надмірного тиску вони під дією пружини повертаються у попереднє положення.

     У режимі чистої вентиляції (I режим) сховищ слід передбачати використання електроручних вентиляторів, що входять у систему фільтровентиляції (II режим). При недостатній продуктивності цих вентиляторів для I режиму необхідно передбачати установлення додаткових електроручних вентиляторів. При визначенні кількості електроручних вентиляторів, що установлюються паралельно, необхідно вводити поправочний коефіцієнт на їх продуктивність, що дорівнює 0,8.

     На кожному електроручному вентиляторі (у сховищі без ДЕС) установлюється зворотний клапан - покажчик витрати повітря.

     Резервні вентилятори передбачати не потрібно.

    

     2.2.2. Система опалення сховищ

     Систему опалення приміщень сховища необхідно передбачати у вигляді самостійного відгалуження від загальної опалювальної мережі будівлі, яка відключається при заповненні сховища людьми.

     Запірна арматура на вводах подавального та зворотного трубопроводів установлюється у межах сховища.

     При розрахунку системи опалення температуру приміщень у холодну пору року варто приймати +10 град. С, якщо за умовами їх експлуатації у мирний час не потрібна більш висока температура. Вид теплоносіїв і тип нагрівальних приладів вибираються згідно з умовами експлуатації приміщень у мирний час.

          Трубопроводи теплопостачання фарбуються у коричневий колір.

     2.2.3. Система водопостачання сховищ

     Водопостачання сховищ здійснюється від зовнішньої локальної водонапірної мережі або заводської (об'єктової) мережі з улаштуванням на вводі усередині сховища запірної арматури і зворотного клапана.

     У сховищах необхідно передбачати запас питної води у ємкостях з розрахунку 3 л/д на одну особу, що укривається. Якість води на господарсько-питні потреби повинна задовольняти вимоги ГОСТ 2874-82 "Вода питьевая", затверженного наказом Держбуду СРСР від 18.10.82 N 3989.

     У сховищах лікувальних закладів для нетранспортабельних хворих запас питної води у проточних ємкостях приймається з розрахунку 20 л/д на кожного хворого і 3 л/д на кожного медичного працівника; запас води для технічних потреб, що зберігається у резервуарах, визначається розрахунком. При застосуванні у сховищах унітазів вагонного типу необхідно передбачати запас води з розрахунку 5 л/д на кожну особу.

     Приміщення медпунктів у сховищах необхідно обладнати умивальниками, що працюють від водопровідної мережі. На випадок припинення подачі води необхідно передбачити переносний рукомийник із запасом води до нього з розрахунку 10 л/д.

     Медичні приміщення (операційні, пологові тощо) у сховищах закладів охорони здоров'я оснащуються санітарно-технічним обладнанням відповідно до технічних вимог для лікувальних закладів.

     Ємкості запасу питної води, як правило, повинні бути проточними, із забезпеченням повного обміну води протягом 2 діб. У сховищах, у яких не передбачається витрата води у мирний час, а також у сховищах місткістю менше ніж 300 осіб допускається застосування (для здійснення запасу питної води) сухих ємкостей, що заповнюються при приведенні сховищ у готовність після огляду їх представником служби санітарно-епідеміологічного нагляду зі складанням відповідного акта.

     Проточні ємкості (баки) повинні бути постійно заповнені водою. Рекомендується не рідше одного разу на рік проби води з баків направляти на дослідження у місцеві санепідстанції зі складанням відповідного акта. Проби слід брати після ретельного промивання баків свіжою проточною водою.

     Проточні ємкості і труби, по яких циркулює вода, повинні мати тепло- і пароізоляцію. При її ремонті або відновленні поверхню бака ретельно протирають, обмотують шаром толю або пергаміну, після чого обмотують повстю та закріплюють дротом. Поверх накладають шар гіпсового розчину, який після висихання фарбують олійною фарбою. Не рекомендується теплоізоляційний матеріал покривати зверху мішковиною або іншим матеріалом, що легко піддається гниттю в умовах підвищеної вологості.

     Ємкості запасу питної води повинні бути обладнані покажчиками води і мати люки для можливості очищення і фарбування внутрішніх поверхонь.

     У приміщеннях, де встановлені ємкості, необхідно передбачати установку водорозбірних кранів з розрахунку один кран на 300 осіб, а у сховищах місткістю більше ніж 1000 осіб і у сховищах для нетранспортабельних хворих - розводити труби до місць водорозбору з розрахунку один кран на 300 осіб, що укриваються, або на 100 нетранспортабельних хворих.

     Подачу води до умивальників і зливних бачків (крім сховищ для нетранспортабельних хворих) необхідно передбачати тільки у період надходження води із зовнішньої мережі.

     Норми водоспоживання і водовідведення при діючій зовнішній водопровідній мережі повинні прийматися відповідно до вимог СНиП 2.04.01-85 "Внутренние водопроводные и канализационные сети", затверженних наказом Держбуду СРСР від 04.10.85 N 169. При цьому приймають годинну витрату води рівною 2 л/год і добову - 25 л/д на одну особу, що укривається, і рівною 0,1 л/с для водоспоживання і 0,85 л/с для водовідведення. Для знезараження води у ємкостях необхідно мати запас хлорного вапна або порошку ДТС-ГК із розрахунку на 1 куб.м води 8-10 г хлорного вапна або 4-5 г порошку ДТС-ГК.

     Трубопроводи системи водопостачання фарбують у зелений колір.

     2.2.4. Система каналізації сховищ

     У сховищах необхідно передбачати вбиральні з відведенням стічних вод у зовнішню каналізаційну мережу по самостійних випусках самопливом або шляхом перекачування з установкою засувки усередині сховищ.

     При наявності у сховищі станції перекачування дренажних вод воду від охолоджувальних установок сховища, дизельної і внутрішні дренажні води допускається скидати у резервуар станції перекачування дренажних вод.

     На трубах, що проходять через огороджувальні конструкції станції, з боку сховища необхідно установлювати запірну арматуру.

     Як санітарні прилади поряд з унітазами допускається застосовувати напільні чаші і унітази вагонного типу.

     При відсутності станції перекачування дренажних вод води від дизеля та охолоджувальних установок повинні відводитися у господарсько-побутову або зливову каналізацію.

     Вентиляція каналізаційної мережі сховищ не передбачається.

     У приміщенні санітарного вузла сховища необхідно передбачати аварійний резервуар для збору стоків з можливістю його очищення (промивання у мережу каналізації). У перекритті резервуара необхідно улаштовувати отвори, які використовуються як унітази і закриваються кришками. Об'єм резервуара необхідно визначати з розрахунку 2 л/д на одну особу, що укривається. Аварійні резервуари для збору фекалій повинні бути закриті, користуватися ними у мирний час забороняється.

     При застосуванні у санітарних вузлах унітазів вагонного типу отвори у перекритті не передбачаються.

     Для збору сухих відходів необхідно передбачати місця для розміщення паперових мішків або пакетів з розрахунку 1 л/д на одну особу, що укривається. Пакети із сухими відходами слід зберігати у приміщеннях з витяжною вентиляцією, розташованих біля санітарних вузлів.

     У приміщеннях сховища, що розташовані у неканалізованих районах, допускається передбачати пристрій пудр-клозету або резервуарів-вигребів з можливістю видалення нечистот асенізаційним транспортом.

     Після заповнення відсіків людьми користуватися санвузлами допустимо тільки при працюючих водопровідній і каналізаційній мережах, що дозволяє робити змив унітазів. Якщо ушкоджена каналізація або вийшла з ладу система зовнішнього водопостачання, установлюють обмежений режим споживання аварійного запасу води, користуються фекальними баками. Справність системи каналізації необхідно перевіряти не рідше одного разу на рік з випробуванням вентилів і засувок. Сальники у запірних вентилях періодично підтягують, а при необхідності цілком замінюють їх набивку. Черв'ячну різьбу засувок очищають від бруду і змащують солідолом для вільного провертання маховика.

     В усіх випадках засмічення та утворення підпору у зовнішній каналізаційній мережі слід негайно закрити засувки і припинити користування санітарними приладами.

     Усунення протікань труб санітарно-технічних комунікацій, заміну і регулювання арматури і приладів виконують чергові слюсарі-сантехніки. Трубопроводи каналізації фарбують у чорний колір.

2.2.5. Санітарно-технічні системи протирадіаційних укриттів

     Вентиляція. У ПРУ вентиляція передбачається природна або з механічним спонуканням. Вентиляцію з механічним спонуканням обладнують у підвальних ПРУ місткістю більше ніж 50 осіб і в таких же за місткістю ПРУ, розташованих у перших і цокольних поверхах, якщо там неможливо забезпечити природну вентиляцію.

     У ПРУ для установ охорони здоров'я повинна бути забезпечена вентиляція з механічним спонуканням незалежно від їх місткості.

     Природна вентиляція ПРУ, які розташовані у підвальних та цокольних поверхах будинків, виконується за рахунок теплового напору крізь повітрозабірні та витяжні шахти. Отвори для подавання припливного повітря слід розташовувати біля підлоги приміщення, витяжні - біля стелі.

     Природна вентиляція ПРУ, які розташовані на перших поверхах будинків, повинна здійснюватись крізь отвори, які улаштовують у верхній частині вікон або у стінах.

     Вентиляційні отвори необхідно передбачати з протилежних боків сховищ, забезпечуючи наскрізне провітрювання. Припливні вентиляційні отвори обладнуються пристроями для регулювання повітроподачі.

     На всі вентиляційні отвори необхідно передбачати прості протипилові пристрої, які мають опір потоку повітря не менше ніж 5 Н/кв.м (0,5 кгс/кв.м).

     При застосуванні у ПРУ загальнопромислових вентиляторів з електроприводом слід передбачати резервну вентиляцію з розрахунку 3 кв.м/люд.-год. Резервна вентиляція у цьому випадку виконується із застосуванням електроручних вентиляторів.

     Вентиляцію з механічним спонуканням у ПРУ рекомендується передбачати із застосуванням електроручних вентиляторів ЕРВ-72. У цьому випадку резервна вентиляція не передбачається. Довжина повітроводів, які прокладаються усередині приміщення сховищ, не повинна перевищувати 30 м.

     Опалення. Система опалення, як правило, виконується спільною з опалювальною системою будівлі або у вигляді окремої гілки і повинна мати пристрої для відключення.

     У приміщеннях, які не опалюються за умов мирного часу, слід передбачати місця для установлення тимчасових підігрівальних пристроїв відповідно до вимог СНиП 2.04.05-91 "Нормы проектированния отопления, вентиляции и кондиционированния воздуха".

     Водопостачання. Для ПРУ водопостачання слід передбачати від зовнішньої або внутрішньої водопровідної мережі, яка передбачена для умов експлуатації приміщень у мирний час.

     При відсутності водопроводу у ПРУ необхідно передбачати місця для розташування переносних баків для питної води з розрахунку 2 л/д на одну особу, що укривається.

     Каналізація. У ПРУ, які розташовані у будівлях з каналізацією, слід передбачати улаштування промивних убиралень з відведенням стічних вод у зовнішню каналізаційну мережу. Допускається відмітку підлоги біля санітарних приладів піднімати вище відмітки підлоги приміщення. При цьому висота від підлоги біля приладів до стелі повинна бути не менше ніж 1,7 м.

     При відведенні стічних вод з приміщень підвалів самопливом слід передбачати засоби, які виключають затоплення підвалів стічними водами при підпорі у зовнішній каналізаційній мережі.

     У неканалізованих приміщеннях необхідно передбачати пудр-клозет або резервуар-вигріб з можливістю видалення нечистот асенізаційним транспортом. Ємкість резервуара слід приймати з розрахунку 2 л/д на одну особу, що укривається.

     У приміщеннях, які пристосовані під ПРУ місткістю 20 осіб, при відсутності каналізації для приймання нечистот можна використовувати тару, яка щільно закривається.

 

     2.3. Електротехнічні пристрої і зв'язок

 

    Електропостачання ПРУ здійснюється тільки від мережі міста (підприємства), а ПРУ закладів охорони здоров'я хірургічного профілю та у пологових будинках - від двох незалежних джерел електроживлення.

     Корпуси електродвигунів повинні обов'язково мати захисне заземлення з опором не менше ніж 10 Ом. Для силових приймачів електроенергії застосовують магнітні пускачі у захищеному виконанні, для приймачів електроенергії потужністю до 2 кВт - автоматичні вимикачі АП50-ЗМТ, АК-63 тощо.

     Усі металеві частини електроустановок повинні бути надійно заземлені відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.32-01 "Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок", затверджених наказом Мінпраці України від 21.06.2001 N 272 ( v0272203-01 ) (далі - ДНАОП 0.00-1.32-01).

     2.3.1. Електроосвітлення

     Для усіх приміщень захисних споруд передбачається загальне освітлення за нормами ДБН В 2.2.5-97. Використання люмінесцентних ламп для систем освітлення захисних споруд не допускається.

     При переході на режим сховища (ПРУ) необхідно відключати частину світильників, запроектованих для мирного часу.

     У сховищах без ДЕС та ПРУ необхідно передбачати місцеві джерела освітлення від переносних електричних ліхтарів, акумуляторних світильників тощо.

     У сховищах при висоті установлення світильників над підлогою менше ніж 2,5 м необхідно передбачати застосування світильників, що виключають доступ до ламп без спеціальних пристосувань.

     Живлення покажчиків "Вхід" і світильників сходів і тунелів, а також світильників тамбурів і тамбурів-шлюзів необхідно виділяти в окрему групу.

     Світильники для санітарних пропускників, душових необхідно застосовувати у вологозахисному виконанні.

     Електричні освітлювальні мережі у сховищах повинні мати захист від перевантажень незалежно від способу їх прокладання.

     При ремонті або заміні відключаючої і освітлювальної електроарматури необхідно дотримуватись запобіжних заходів (знеструмлення, заземлення тощо).

     Якщо електропроводка розміщується у металевих трубах, їх фарбують у чорний колір.

     2.3.2. Захищені дизельні електростанції

     2.3.3. Зв'язок

     Кожне сховище повинне мати телефонний зв'язок з пунктом управління підприємства і гучномовці, підключені до міської та місцевої радіотрансляційних мереж.

     Пункт управління підприємства необхідно обладнувати засобами зв'язку, що забезпечують:

     управління засобами оповіщення цивільної оборони об'єкта;

     телефонний зв'язок керівництва і оперативного персоналу з підрозділами (службами) цивільної оборони об'єкта і управлінням (відділом) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району), громадськими установами міста, району, області;

     телефонний зв'язок із сховищами підприємства і з основними цехами, що не припиняють виробництво за сигналом "Повітряна тривога";

     радіозв'язок із запасним пунктом управління міста (району).

     Засоби радіозв'язку і оповіщення пунктів управління узгоджуються з управлінням (відділом) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району).

     Для резервування проводового мовлення необхідно передбачати радіоприймач. Відстань між розетками мережі проводового мовлення і електропостачання повинна бути не менше ніж 1 м. Усі розетки повинні мати трафаретні позначення: "Радіо", "Телефон", "220 В" (на стіні або у вигляді табличок).

     Для електроживлення стаціонарного обладнання зв'язку, установленого у пунктах управління підприємств, слід передбачати системи, що не потребують застосування акумуляторних батарей.

     У пунктах управління підприємств, що знаходяться у зонах можливого затоплення, проводові засоби зв'язку необхідно резервувати радіозасобами.

 

     2.4. Температурно - вологісний режим і параметри повітряного середовища приміщень

 

     У захисній споруді температуру повітря вимірюють ртутним термометром з ціною поділки 0,2 град. С. Прилад закріплюють на дерев'яній дошці так, щоб повітря вільно обтікало кінець термометра. Щоб уникнути помилок при вимірі термометр вішають на стіну або колону на висоті 1,5 м від підлоги на віддалі від нагрівальних приладів і обладнання, що випромінює тепло.

     Постійний контроль за параметрами повітряного середовища: температурою, вологістю, вмістом у повітрі двоокису вуглецю (СО2), окису вуглецю (СО) і кисню (О2) здійснюється під час укриття населення ланкою з обслуговування фільтровентиляційного обладнання захисної споруди.

     Для виявлення радіоактивного забруднення у районі розміщення і усередині захисної споруди використовуються дозиметричні прилади типу ДП-5В, МКС-У. Ступінь радіоактивного опромінення людей вимірюють індивідуальними дозиметрами типу ІД-1, ДКС-02К.

     Для визначення забруднення повітря БОР та НХР на поверхні землі у районі сховища можуть бути застосовані військові прилади хімічної розвідки.

     Процентний вміст у повітрі вуглекислого газу визначають газоаналізаторами типу ГМУ-2, РАС II, РАС III.

     

     2.5. Організація обслуговування та ремонту захисних споруд

 

     Підприємства, організації та установи, що утримують захисні споруди, незалежно від форм власності та господарювання призначають відповідальних осіб, в обов'язки яких входить здійснення систематичного контролю за правильним утриманням приміщень, збереженням захисних пристроїв та інженерно-технічного обладнання захисних споруд. У окремо розміщених захисних спорудах, як правило, призначається штатна одиниця - комендант.

     Для обслуговування захисних споруд у період використання їх для укриття населення і для експлуатації інженерно-технічного обладнання залежно від місткості захисних споруд утворюють формування з обслуговування захисних споруд (ланки або групи).

     Схеми організації формувань з обслуговування захисних споруд наведені у додатку 6.

     Командир формування з обслуговування захисної споруди призначається зі складу інженерно-технічних працівників об'єкта (цеху), підпорядковується начальнику підрозділу, за яким закріплена захисна споруда, і оперативно, начальнику штабу ЦО і начальнику ЦО об'єкта.

     У житловому секторі особовий склад груп з обслуговування захисних споруд призначається зі складу технічного і обслуговуючого персоналу житлово-експлуатаційної установи.

     Формування з обслуговування захисних споруд створюються у кожній працюючій зміні підприємства незалежно від її чисельності, до його складу включаються фахівці, що не мають мобілізаційних розпоряджень військкоматів. Склад формування оголошується наказом по об'єкту.

     Підтримка належного технічного стану приміщень захисних споруд і їх ремонт проводиться відповідно до діючих положень про проведення планово-попереджувальних ремонтів будівель і споруд залежно від їх призначення у мирний час.

     Для ремонту будівельних конструкцій і спеціального обладнання захисних споруд передбачені два види ремонту - поточний і капітальний.

     До поточного ремонту належать роботи зі систематичного і своєчасного захисту конструкцій від передчасного зношення шляхом проведення запобіжних заходів і усунення дрібних пошкоджень і поломок. При поточному ремонті захисна споруда може використовуватись за прямим призначенням.

     До капітального ремонту належать роботи, у процесі яких проводиться заміна та підсилення зношених конструкцій споруди. Для проведення капітального ремонту обов'язкове розроблення в установленому порядку проектно-кошторисної документації.

     Щорічні і перспективні плани ремонту захисних споруд затверджуються керівниками підприємств, установ та організацій, на балансі яких перебувають споруди. Для зручності складання плану ремонту використовується таблиця періодичності проведення планових ремонтів захисних споруд, форма якої наведена у додатку 7.

     Зразок оформлення плану ремонту захисних споруд наведений у додатку 8 .

     Затверджений і зареєстрований план ремонту є підставою для подання заявок на виконання робіт та виділення матеріальних ресурсів.

     Фарбування приміщень і конструктивних елементів захисної споруди повинне проводитись з періодичністю:

     при клеєвому фарбуванні - не більше 3-х років;

     при масляному фарбуванні - не більше 5-ти років;

     при вапняному фарбуванні - не більше 3-х років.

     Фарбування приміщень загального користування виконується 1 раз на рік.

     Фарбування приміщень, які потрапили під дію вологи та агресивного середовища, - не менше 2-х разів на рік.

     Періодичність проведення технічного обслуговування та ремонту спеціального обладнання захисних споруд наведена у таблиці 2.

     Зміст технічного обслуговування та планово-попереджувальних ремонтів:

     Технічне обслуговування N 1 :

     - зовнішній догляд за обладнанням;

     - перевірка стану кріпильних з'єднань, наявності та стану мастила, справності контрольно-вимірювальних приладів.

     Технічне обслуговування N 2:

     - виконання робіт, які входять у технічне обслуговування N 1;

     - випробовування спеціального обладнання у роботі.

     Технічне обслуговування N 3:

     - виконання робіт, які входять у технічне обслуговування N 1, 2;

     - поповнення або заміна мастила, заміна набивки у сальниках.

     Поточний ремонт:

     - виконання робіт, передбачених технічним обслуговуванням N 3;

     - розбирання деяких вузлів для заміни швидкозношуючих деталей, стан яких не забезпечує роботу обладнання до чергового ремонту;

     - поновлення посадок, регулювання люфту та зазорів зношених деталей;

     - притирання пробок клапанів, кранів або їх заміна;

     - заміна прокладок трубопроводів, підтягування кріпильних деталей;

     - заміна при необхідності електричних контактів, пускових кнопок, вимикачів, ділянок кабелів та проводів;

     - чищення і промивання трубопроводів і мереж;

     - огляд і при необхідності дрібний ремонт редукторів та з'єднувальних муфт;

     - заміна несправних електровимірювальних приладів;

     - заміна мастила, регулювання та випробовування обладнання;

     - виявлення інших дефектів та їх усунення;

     - поновлення пофарбованого покриття;

 

Таблиця 2

 

Періодичність проведення технічного

 обслуговування та ремонту спеціального

 обладнання захисних споруд

 ------------------------------------------------------------------

|  Найменування   |Технічне |Технічне | Технічне |Поточ- | Капі- |

|  спеціального   |обслуго- |обслуго- |обслугову-|  ний  |тальний|

|   обладнання    | вування | вування |вання N 3 |ремонт |ремонт |

|                 |   N 1   |   N 2   |          |       |       |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Двері захисні і  |1 місяць |    -    |6 місяців |2 роки |  10   |

|герметичні       |         |         |          |       | років |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Ставні захисні і |1 місяць |    -    |6 місяців |2 роки |  10   |

|герметичні       |         |         |          |       | років |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Клапани          |1 місяць |         |6 місяців |2 роки |  10   |

|герметичні       |         |         |          |       | років |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Електропривід    |1 місяць |3 місяці |6 місяців | 1 рік |3 роки |

|герметичних      |         |         |          |       |       |

|клапанів         |         |         |          |       |       |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Противибухові    |1 місяць |    -    | 3 місяці |2 роки |  10   |

|пристрої         |         |         |          |       | років |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Клапани          |1 місяць |    -    |  1 рік   |2 роки |   -   |

|надмірного тиску |         |         |          |       |       |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Електроручні     |1 місяць |3 місяці | 1 місяць |3 роки |6 років|

|вентилятори      |         |         |          |       |       |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Фільтри ячейкові |         |         |    По    |3 роки |       |

|                 |         |         |забрудне- |       |       |

|                 |         |         |  нню і   |       |       |

|                 |         |         |збільшенню|       |       |

|                 |         |         |опору, але|       |       |

|                 |         |         |не рідше 1|       |       |

|                 |         |         |разу на 6 |       |       |

|                 |         |         | місяців  |       |       |

|-----------------+---------+---------+----------+-------+-------|

|Резервуари питної|         |         | 3 місяці |2 роки |  10   |

|води             |         |         |          |       | років |

------------------------------------------------------------------

 

     Примітки:

     1. Результати технічного обслуговування і ремонтів відображуються у журналах перевірки стану сховищ (протирадіаційних укриттів).

     2. Технічне обслуговування та ремонт іншого обладнання, відсутнього у табл.2, здійснюється відповідно до положень про планово-попереджувальні ремонти такого обладнання або згідно з інструкцією щодо його експлуатації.

 

     Капітальний ремонт:

     - виконання робіт, передбачених поточним ремонтом;

     - повне розбирання обладнання на вузли, вузлів на деталі, промивання, прочищення та їх дефектування;

     - заміна ущільнювальних пристроїв і матеріалів;

     - ремонт або заміна зношених деталей, заміна підшипників;

     - ремонт або заміна електроапаратури;

     - ремонт фундаментів;

     - ремонт або заміна редукторів;

     - збірка вузлів з поновленням посадок і регулювань;

     - повна заміна мастила;

     - повне пофарбування.

     Після проведення фарбувальних робіт і висихання фарби необхідно відновити легкість ходу регулювальних заглушок, шиберів, рукояток гермоклапанів й інших механізмів, для чого порушити засохлу фарбу та змастити прилеглі поверхні мінеральним мастилом.

     Після робіт з побілки необхідно зняти (змити) її сліди з покажчиків "Відкр.", "Закр." на гермоклапанах й інших механізмах, очистити від побілки труби та особливо електропроводку, щоб відновити їх первинний колір.

 

     2.6. Протипожежні вимоги

 

     Труби системи пожежогасіння повинні бути пофарбовані у червоний колір.

     Для внутрішнього оздоблення приміщень захисних споруд повинні застосовуватися негорючі (НГ) матеріали або матеріали групи Г1 за ДБН В.1.1-7-2002.

     Забороняється застосування горючих синтетичних матеріалів для виготовлення нар та іншого обладнання.

     При використанні під захисні споруди гардеробних приміщень, які розміщуються у підвалах, домашній і робочий одяг повинен зберігатися на металевих вішалках або у металевих шафах.

     У складських приміщеннях, що пристосовуються під захисні споруди місткістю 600 осіб і більше або площею 700 кв.м і більше, необхідно передбачати улаштування автоматичних систем пожежогасіння, а також вентиляції, яка використовується для димовидалення.

     При пристосуванні під захисні споруди приміщень, у яких у мирний час розміщуються виробництва категорій В, стоянки легкових автомобілів, склади негорючих матеріалів у тарі з горючих матеріалів, слід передбачати можливість видалення диму при пожежі за допомогою витяжної системи вентиляції.

     Об'єм повітря, що видаляється, повинен складати не менше чотирикратного об'єму повітря, що знаходиться у захисній споруді.

     Захисні споруди відповідно до їх використання у мирний час повинні мати первинні засоби пожежогасіння (ручні пінні вогнегасники, пісок тощо) у кількостях, передбачених Правилами пожежної безпеки в Україні ( z1410-04 ).

     Місця розташування первинних засобів пожежогасіння, план евакуації із захисної споруди позначаються і освітлюються.

 

3. Підготовка захисних споруд цивільної

 оборони до укриття населення

 

     3.1. Приведення захисних споруд у готовність до використання за призначенням

 

     Захисні споруди повинні приводитись у готовність до прийому осіб, що укриваються, у терміни, які не перевищують 12 годин, а захисні споруди атомних станцій (далі - АС) і у 30-кілометровій зоні від АС, а також захисні споруди на хімічно небезпечних та пожежовибухонебезпечних об'єктах повинні утримуватись у постійній готовності до прийому осіб, що укриваються.

     Режим постійної готовності захисної споруди передбачає:

     справність несучих огороджувальних конструкцій і захисних пристроїв захисної споруди;

     надійну герметичність захисної споруди і справний стан фільтровентиляційної системи, які забезпечують нормативну тривалість перебування осіб, що укриваються у зоні ураження, у зоні пожежі, а також, при відповідному обладнанні, у зоні катастрофічного затоплення;

     справність санітарно-технічного та іншого обладнання і готовність його до роботи, наявність нормативних аварійних запасів води, паливних та мастильних матеріалів, а також майна, необхідного для життєзабезпечення осіб, що укриваються;

     підготовленість обслуговуючого персоналу формування з обслуговування захисних споруд;

     пожежну безпеку;

     належний санітарний стан приміщень.

     У загальному випадку для підготовки захисної споруди до прийому людей необхідно виконати такі підготовчі роботи:

     розкрити опечатані приміщення, розконсервувати і задіяти все обладнання і прилади;

     відкрити всі входи для прийому осіб, що будуть укриватися;

     припинити роботу технологічного обладнання (при необхідності);

     закрити (задраїти) технологічні прорізи (вантажні люки, шахти ліфтів, вентиляційні отвори);

     закласти виступаючі над поверхнею землі прорізи в огороджувальних конструкціях ПРУ;

     провітрити і при необхідності здійснити дезінфекцію приміщень;

     винести з приміщень громіздке устаткування, матеріали і вироби, що перешкоджають розміщенню людей;

     розчистити підходи до захисних споруд, установити написи-покажчики і включити світлові сигнали "Вхід";

     установити і підключити репродуктори (гучномовці) та телефони;

     установити нари і лавки для розміщення людей, при цьому необхідно зберегти максимальну місткість захисної споруди;

     перевірити системи повітропостачання, водопостачання, каналізації і електропостачання, справність відключаючих пристроїв, провести розконсервацію і пробний пуск дизельної електростанції;

     перевірити герметичність сховища;

     забезпечити необхідний запас медикаментів;

     забезпечити необхідний запас продуктів харчування;

     заповнити баки питною водою (для цього відкривають засувку на підведенні до баків і відкривають вентиль на повітряній лінії від баків);

     забезпечити захисну споруду відсутнім інструментом, приладами, матеріалами.

     Термін проведення необхідних робіт у всіх випадках не повинен перевищувати установленого. Ці й інші необхідні заходи заносяться у "План приведення захисної споруди у готовність", що складається завчасно, з призначенням відповідальних осіб і затверджується керівником підприємства, організації, на балансі яких знаходиться захисна споруда.

     Роботи з підготовки виконує особовий склад формувань з обслуговування захисних споруд під керівництвом і контролем підприємств, організацій, місцевих органів управління цивільного захисту.

     Формування з обслуговування захисних споруд забезпечуються засобами індивідуального захисту, радіаційної і хімічної розвідки, спеціальної обробки, зв'язку, медичним майном та інструментом відповідно до норм оснащення формувань з обслуговування захисних споруд (додаток 9).

     Захисна споруда комплектується необхідним майном на розрахункову кількість осіб, що укриваються, відповідно до переліку майна, необхідного для укомплектування захисної споруди (додаток 10).

                При наявності у формуванні з обслуговування захисної споруди фельдшера - комплектується додатково набір фельдшерський, лікаря - набір лікарський.

     Колективні аптечки і набори комплектуються медичними пунктами, медсанчастинами, амбулаторіями або поліклініками підприємств, або їх слід придбати в аптечній мережі.

     Перелік медикаментів і лікарських засобів для укомплектування запасів медичного майна у захисних спорудах наведений у додатку 11.

 

     3.2. Функціональні обов'язки формування з обслуговування захисної споруди

 

     Командир формування з обслуговування захисної споруди. При використанні захисної споруди у режимі укриття відповідає за підготовку її до прийому осіб, що укриваються, організацію її заповнення, правильну експлуатацію захисної споруди під час перебування у ній осіб, що укриваються. Командир формування підпорядковується начальнику цивільної оборони об'єкта.

     У випадках, коли захисну споруду обслуговує персонал, що не входить до складу формувань (при ремонтних роботах тощо), командир відповідає за організацію контролю за якістю робіт і за підтримкою максимально можливої готовності захисної споруди до використання за призначенням.

     Командир формування з обслуговування захисної споруди зобов'язаний:

     знати конструкцію об'єкта, планування його приміщень, правила експлуатації захисної споруди і обладнання, установленого у ній;

     знати розташування і призначення основних комунікацій, що проходять поблизу захисної споруди, місця їх вводу і вміти користуватися відключаючими пристроями;

     знати місця перебування і номери телефонів територіальних управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району), лікувальних установ, а також місцезнаходження найближчих сховищ (ПРУ);

     завчасно готувати формування до швидкого приведення у готовність захисної споруди, для чого повинен проводити з ним регулярні тренувальні заняття безпосередньо у захисній споруді з обов'язковим відпрацьовуванням правил її експлуатації;

     перевіряти наявність інвентарю, протипожежного і аварійного обладнання та інструменту відповідно до табеля оснащення захисної споруди і формування з його обслуговування;

     стежити за своєчасним виконанням регламентних робіт і перевірок інженерно-технічного обладнання захисної споруди, за своєчасним її прибиранням і провітрюванням;

     проводити огляди і брати участь у контрольних перевірках фільтрів-поглиначів;

     особисто перевіряти роботу внутрішнього обладнання захисної споруди і вживати заходи щодо термінового усунення несправностей, стежити за робочим станом засобів зв'язку, уміти користуватися ними;

     вести і підтримувати у належному стані документацію, зберігати і заповнювати відповідні графи формулярів інженерно-технічного обладнання, яке установлене у захисній споруді;

     особисто керувати роботами з приведення у готовність захисної споруди, коригувати план приведення захисної споруди у готовність при проведенні навчань (тренувань);

     знати і вміти користуватися приладами розвідки і контролю (типу ДП-5В, ВПХР, ДП-64, ГМУ-2 і ін.) і навчати роботі з ними особовий склад ланки (групи).

     Командир формування з обслуговування захисної споруди при отриманні сигналів цивільної оборони зобов'язаний:

     розставити особовий склад формування з обслуговування захисної споруди по місцях (постах) згідно з його обов'язками;

     організувати приймання, облік і розміщення осіб, що укриваються;

     зупинити заповнення сховища через входи без шлюзів і закрити захисно-герметичні і герметичні двері (ворота) після отримання команди або прийняття рішення про закриття захисної споруди;

     організувати контроль параметрів повітряного середовища, радіаційної і хімічної обстановки усередині і зовні захисної споруди;

     включити систему вентиляції у відповідному режимі;

     довести до осіб, що укриваються, правила поведінки у захисній споруді та контролювати їх дотримання;

     організувати харчування і медичне обслуговування осіб, що укриваються;

     інформувати осіб, що укриваються, про обстановку зовні захисної споруди;

     віддати команду про застосування індивідуальних засобів захисту при небезпечних концентраціях отруйних речовин у повітрі ПРУ;

     віддати команду працівникам за лінією герметизації, а також персоналу, що обслуговує ДЕС, працювати у протигазах;

     прийняти за необхідністю рішення про вимушену евакуацію із захисної споруди.

     За сигналом "Відбій" командир формування з обслуговування захисної споруди:

     уточнює обстановку у районі захисної споруди, шляхи і напрямок виходу з неї;

     установлює за необхідністю порядок виходу із захисної споруди;

     після звільнення захисної споруди організовує прибирання, провітрювання і за необхідністю дезактивацію приміщень;

     виконує заходи підготовки до повторного прийому осіб, що укриваються.

     Формування з обслуговування захисної споруди.

     Особовий склад формування з обслуговування захисної споруди зобов'язаний:

     знати вимоги щодо утримання сховищ, ПРУ, які визначені цією Інструкцією, уміти користуватися інженерно-технічним обладнанням, установленим у захисних спорудах;

     знати конструкцію захисних споруд, уміти користуватися тамбур-шлюзом аварійного виходу, знати розміщення запірної арматури інженерних комунікацій;

     уміти користуватися контрольно-вимірювальними приладами;

     негайно і правильно виконувати усі команди і розпорядження командира формування.

     Ланка із заповнення і розміщення осіб, що укриваються (контролер):

     забезпечує звільнення захисної споруди від майна, розміщує нари та виконує інші заходи у приміщеннях для осіб, що укриваються;

     перевіряє готовність дверей (воріт) до закриття, при виявленні несправностей усуває їх;

     позначає маршрути руху осіб, що укриваються, до захисної споруди;

     організовує зустріч, приймання і розміщення осіб, що укриваються, по відсіках захисної споруди;

     закриває двері (ворота) входів;

     забезпечує пропускання людей у сховище через тамбур-шлюзи після закриття захисної споруди;

     слідкує за порядком у відсіках захисної споруди;

     забезпечує охорону входів і аварійного виходу захисної споруди;

     організовує вихід осіб, що укриваються, через входи або аварійний вихід захисної споруди.

     Ланка електропостачання (електрик, електрик-моторист):

     обслуговує дизельну електростанцію, електричну мережу і електрообладнання захисної споруди;

     забезпечує справність аварійного освітлення і включення його при виході з ладу інших джерел.

     Ланка з обслуговування фільтровентиляційного обладнання (слюсар з вентиляції):

     забезпечує роботу систем повітропостачання у заданих режимах, слідкує за станом захисно-герметичних пристроїв і усуває їх несправності;

     контролює кількість повітря, яке подається у захисну споруду, періодично перевіряє його підпір;

     слідкує за рівномірним розподілом повітря в окремих приміщеннях (відсіках) захисної споруди;

     вимірює температуру повітря (при режимі I - через кожні 4 год, режимі II - через кожні 2 год, режимі III - через кожну 1 год), відносну вологість повітря (через кожні 4 год), газовий склад повітря (при режимі I - не рідше ніж 1 раз на 12 год, при режимі II - через кожні 2 год, при режимі III - через кожну 1 год). За наявності пожеж у зоні, де знаходиться захисна споруда, аналіз газового складу повітря повинен проводитися через кожні 30 хв. У випадку досягнення у захисній споруді граничнодопустимих величин параметрів мікроклімату і газового складу повітря негайно доповідає заступнику командира групи (командиру ланки). Результати вимірів заносять у спеціальний журнал.

     Ланка з водопостачання і каналізації (слюсар з водопроводу і каналізації):

     забезпечує справність систем водопостачання і каналізації у захисній споруді;

     організовує роздачу питної води із ємкостей запасу води, які знаходяться у захисній споруді (при відсутності або виході із ладу зовнішньої водопровідної мережі);

     слідкує за порядком у санітарних вузлах захисної споруди, організовує збір відходів.

     Ланка зв'язку і розвідки (телефоніст, розвідник-хімік, розвідник-дозиметрист):

     забезпечує зв'язок із штабом ЦО об'єкта (району, міста);

     утримує у справності засоби оповіщення;

     контролює забруднення повітря радіоактивними і отруйними речовинами усередині захисної споруди;

     проводить радіаційну і хімічну розвідку поза спорудою і на маршрутах евакуації із зони ураження;

     забезпечує дозиметричний контроль осіб, що укриваються;

     визначає придатність підвалів, цокольних поверхів та інших приміщень для розміщення осіб, що укриваються, у випадку непередбаченого виводу їх із захисної споруди.

     Медична ланка (лікар, фельдшер, сандружинниця):

     доукомплектовує аптечки колективні, набори фельдшерські і лікарські до установлених норм;

     забезпечує постійний нагляд за поведінкою і станом здоров'я осіб, що укриваються, з метою виявлення та ізоляції хворих;

     надає першу медичну допомогу ураженим і хворим, які знаходяться у захисній споруді;

     контролює санітарний стан захисної споруди;

     забезпечує санітарний нагляд за зберіганням і роздачею продуктів харчування та питної води;

     оцінює загальний стан і здоров'я осіб, що укриваються, та визначає можливі строки їх перебування у захисній споруді;

     супроводжує (при евакуації із захисної споруди) хворих і уражених на пункт збору уражених або на місце отримання першої медичної допомоги.

     Ланка організації харчування організовує одержання і закладення запасів продовольства, фасування та видачу його особам, що укриваються.

     Функціональні обов'язки особового складу формувань з обслуговування захисних споруд і дії їх ланок (окремих постів) за командами і сигналами ЦО розробляються на місцях для кожної захисної споруди посадовими особами, які призначені відповідальними за утримання захисних споруд в організаціях, на об'єктах, з урахуванням вимог цієї Інструкції та технічних характеристик захисної споруди.

 

     3.3. Порядок заповнення захисних споруд і перебування у них

 

     Заповнення захисних споруд проводиться за сигналами цивільної оборони. Для швидкого заповнення захисної споруди особи, що укриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху. Напрямок руху до захисних споруд від місць масового перебування людей слід вказувати покажчиками маршруту руху, вивішеними чи намальованими на видимих місцях.

     У нічний час написи, покажчики і входи повинні бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками.

     Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо вони не закладені у захисній споруді) та мати при собі найбільш необхідні речі. Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин.

     Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки. Розміщує людей у відсіках особовий склад формувань з обслуговування захисних споруд. Осіб, що прибули з дітьми, розміщують в окремому відсіку чи у місці, спеціально відведеному для них. Дітей, людей похилого віку і людей з поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до повітроводів. Розміщення здійснюється, як правило, за виробничим або територіальним принципами (цех, бригада, будинок), місця розміщення таких груп позначають табличками відповідного змісту.

     Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки командира і особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

     Закриття захисно-герметичних та герметичних дверей сховищ і зовнішніх дверей ПРУ виконується за командою начальника ЦО об'єкта або, не чекаючи його команди, після заповнення усієї місткості захисної споруди, командиром формування з її обслуговування.

     Під час перебування людей у захисній споруді контролюються такі параметри повітряного середовища: температура, вологість, вміст у повітрі двоокису вуглецю, окису вуглецю і кисню.

     Для оцінки стану здоров'я осіб, що укриваються, при різних рівнях факторів перебування у захисній споруді необхідно керуватись таким:

     температура повітря від 0 град. С до 30 град. С, концентрація двоокису вуглецю до 3%, кисню - до 17%, окису вуглецю - до 30 мг/куб.м є допустимими і не потребують проведення додаткових заходів;

     температура повітря у діапазоні 31 - 33 град. С, концентрація двоокису вуглецю - 4%, кисню - 16%, окису вуглецю - 50-70 мг/куб.м потребують обмеження фізичних навантажень і посилення медичного спостереження за станом здоров'я.

     Параметри основних факторів повітряного середовища шкідливі для подальшого перебування осіб, що укриваються, у захисній споруді:

     температура повітря - 34 град. С і вище; концентрація двоокису вуглецю - 5% і вище; вміст кисню в повітрі - 14% і нижче; вміст окису вуглецю - 100 мг/куб.м і вище.

     При досягненні такого рівня одного або декількох факторів необхідно вжити усіх можливих заходів для відповідної зміни параметрів повітряного середовища або вирішити питання про виведення осіб, що укриваються, із захисної споруди.

     Прибирання приміщень захисної споруди проводиться двічі на добу. Особлива увага приділяється обробці санітарних вузлів 0,5% розчином дві треті основної солі гіпохлориту кальцію (далі - ДТС-ГК). Після відвідання санвузлів руки дезінфікуються 0,3% розчином хлораміну. Взуття після виходу з санвузлів дезінфікують шляхом обтирання його об мати, просочені 0,5% розчином хлораміну. У мішки, заповнені сміттям та відходами, слід додати один із хімічних консервантів із розрахунку на один кілограм відходів: параформану - 8 г, сірчано-кислої міді - 55 г, бромистої міді - 28 г, паронітрофенолу - 13 г.

     У захисній споруді забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки, не слід ходити по приміщеннях без особливої необхідності, необхідно дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатися. Слід організувати позмінний відпочинок людей на місцях, обладнаних для лежання. Для повноцінного відпочинку можна тримати у захисній споруді або брати з собою легкі підстилки і невеликі подушки з поролону, губчатої гуми або іншого синтетичного матеріалу.

     Оповіщення осіб, що укриваються, про обстановку поза захисною спорудою і про сигнали та команди здійснюється командиром групи (ланки) з обслуговування захисної споруди або безпосередньо по радіотрансляційній мережі. Вихід із захисної споруди здійснюється за командою "Відбій" (після уточнення обстановки у районі захисної споруди, а також у випадках вимушеної евакуації у порядку, який установлюється командиром групи/ланки/ з обслуговування захисної споруди). Вимушена евакуація із захисної споруди проводиться:

     при пошкодженнях захисної споруди, що виключають подальше перебування у ній осіб, що укриваються;

     при затопленні захисної споруди;

     при пожежі у захисній споруді і утворенні у ній небезпечних концентрацій шкідливих газів;

     при досягненні граничнодопустимих параметрів повітряного середовища.

     Евакуація із заваленої захисної споруди:

     Для евакуації осіб, що укриваються, при заваленні основних та аварійних виходів спочатку потрібно вияснити можливість евакуації через оголовок аварійного виходу.

     У захисних спорудах, розміщених у гірничих виробках, для евакуації використовують один із стволів, що обладнаний драбинами для виходу людей. Відкриття завалених захисно-герметичних дверей малоймовірне, тому необхідно спробувати зняти їх важелем або гвинтовим домкратом. Отвір у полотні дверей можна улаштувати за допомогою зубила або ножівки.

     У разі необхідності пробиття отворів в огороджувальних конструкціях необхідно визначити за планом споруди оптимальне місце улаштування отвору як щодо мінімального обсягу робіт, так і зручності евакуації. При відсутності аварійних виходів необхідно завчасно зовні стіни вирити траншею та засипати її піском, місце евакуації зсередини окреслити прямокутником.

     Захисні споруди відкривають іззовні у випадку утворення суцільних завалів і неможливості осіб, що укриваються, самостійно евакуюватися, для чого задіюють спеціалізовані рятувальні формування.

 

4. Контроль стану захисних

 споруд цивільної оборони

 

     4.1. Перевірки і огляди захисних споруд

 

     Стан захисних споруд перевіряється при комплексних перевірках, при спеціальних і планових оглядах.

     Комплексні перевірки захисних споруд організовуються та проводяться територіальними органами Держтехногенбезпеки України один раз на рік. З цією метою ними щороку складаються графіки перевірок захисних споруд, які завчасно доводяться до керівників підприємств (установ, організацій), на балансі (у власності) яких знаходяться захисні споруди, та територіальних органів МНС України. За запитами територіальних органів Держтехногенбезпеки України до складу комісій з комплексних перевірок захисних споруд включаються представники територіальних органів МНС України у районах, районах у містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення та управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій міст (районів). При комплексній перевірці захисної споруди раз на п'ять років до складу комісії включаються представники територіального органу МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі і управління з питань надзвичайних ситуацій Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. { Абзац третій пункту 4.1 глави 4 в редакції Наказу Міністерства надзвичайних ситуацій N 1331 ( z0025-12 ) від 16.12.2011 }

     Спеціальні огляди проводяться після пожеж, землетрусів, ураганів, злив, повеней тощо. Планові огляди проводяться з метою перевірки працездатності окремих систем життєзабезпечення захисних споруд. Порядок їх проведення встановлюється керівниками підприємств, на балансі яких знаходяться захисні споруди.

     При спеціальних оглядах у захисних спорудах перевіряються:

     загальний стан захисної споруди і стан входів, оголовків аварійних виходів, повітрозабірних і витяжних каналів;

     стан обвалування окремо розташованих і підсипка покриття у вбудованих захисних спорудах, стан покрівлі та бічних поверхонь гірничих виробок, кріплень і захисно-герметичних перемичок;

     справність дверей (воріт, ставень) і механізмів задраювання:

     справність захисних пристроїв захисних споруд, систем вентиляції, водопостачання, каналізації, електропостачання, зв'язку, автоматики та іншого інженерного обладнання;

     використання площ приміщень для потреб господарювання і обслуговування населення;

     наявність і стан засобів пожежогасіння;

     відсутність просочування ґрунтових і поверхневих вод;

     температура і відносна вологість повітря.

     При комплексних перевірках перевіряється:

     герметичність сховища відповідно до розділу 2.2.1 цієї Інструкції;

     працездатність усіх систем інженерно-технічного обладнання і захисних пристроїв;

     можливість приведення захисної споруди у готовність відповідно до плану;

     експлуатацію у режимі захисної споруди протягом 6 годин з перевіркою роботи у режимі чистої вентиляції і фільтровентиляції.

     Періодичність і зміст планових оглядів стану захисних споруд і їх основного обладнання наведені у додатку 12.

     Результати комплексних перевірок і спеціальних оглядів оформляються актами комплексних перевірок (спеціальних оглядів) захисних споруд цивільної оборони за формою, наведеною у додатку 13. За результатами комплексних перевірок ці акти складаються у трьох примірниках. Один примірник залишається у керівника підприємства (установи, організації), на балансі (у власності) якого перебувають захисні споруди, другий - у територіальному органі Держтехногенбезпеки України, що організовував перевірку, третій - у відповідному територіальному органі МНС України. Копія одного примірника залишається в управлінні (відділі) з питань надзвичайних ситуацій міст (районів). { Абзац двадцятий пункту 4.1 глави 4 в редакції Наказу Міністерства надзвичайних ситуацій N 1331 ( z0025-12 ) від 16.12.2011 }

     Про проведення оглядів і перевірок робиться запис у Журналі перевірки сховища (протирадіаційного укриття), форма якого наведена у додатку 14.

 

     4.2. Критерії оцінки стану захисних споруд

 

     Захисні споруди при перевірці стану їх утримання і експлуатації оцінюються як "готові", "не готові" або "обмежено готові" до прийняття осіб, що укриваються.

     Захисні споруди оцінюються як "готові", якщо їх огороджувальні конструкції та захисні пристрої відповідають вимогам ДБН В 2.2.5-97, забезпечують захист від розрахункових вражаючих чинників, мають справні системи життєзабезпечення і обслуговуються навченими формуваннями.

     Захисна споруда вважається "не готовою" або "обмежено готовою", якщо вона має хоча б один із недоліків, які приведені у таблиці 3.

 

Таблиця 3

 

Основні недоліки в утриманні захисних споруд,

 що знижують їх готовність

 ------------------------------------------------------------------

|           Не готові           |          Обмежено готові       |

|----------------------------------------------------------------|

|1. Надійність будівельних конструкцій та захисних пристроїв     |

|----------------------------------------------------------------|

|Наявність в огороджувальних    |Іржа на захисно-герметичних     |

|конструкціях незахищених       |воротах, ставнях, дверях;       |

|отворів, через які можливе     |відсутність регулювання,        |

|сполучення внутрішніх приміщень|змащення захисних секцій;       |

|споруди з атмосферою;          |відсутність змащення у          |

|пошкодження основних           |механізмах задраювання;         |

|будівельних конструкцій        |вологість у сховищах та ПРУ або |

|споруди, що знижують їх несучу |підтоплення окремих приміщень   |

|спроможність;                  |(тамбурів, камер повітрозаборів,|

|неправильна установка захисно- |аварійних виходів тощо);        |

|герметичних воріт, дверей з    |порушення обвалування споруди;  |

|урахуванням напрямку їх        |захаращення входів, тамбурів,   |

|відкривання і захисних         |аварійних виходів,              |

|властивостей, нещільне їх      |повітроприймальних оголовків    |

|прилягання до комінгсу,        |тощо;                           |

|несправність механізмів        |відсутність розвантажуючих      |

|задраювання;                   |підставок під воротами та       |

|відсутність або несправність   |дверима;                        |

|противибухових пристроїв і     |відсутність тамбур-шлюзів у     |

|розширювальних камер на        |сховищах місткістю більше ніж   |

|повітрозаборах;                |300 осіб;                       |

|несправність або відсутність   |нерегулярне проведення щорічних |

|ГК з боку "чистих приміщень";  |оглядів, комплексних перевірок і|

|відсутність вимикаючих засувів |регламентних робіт              |

|на мережах водопроводу,        |                                |

|каналізації, теплопостачання,  |                                |

|сальникових та інших пристроїв |                                |

|у місцях прокладання кабелів і |                                |

|трубопроводів;                 |                                |

|невідповідність ДСТУ           |                                |

|конструкцій оголовків систем   |                                |

|вентиляції та аварійних        |                                |

|виходів;                       |                                |

|відхилення товщини стінок      |                                |

|повітроводів від нормативних   |                                |

|вимог;                         |                                |

|затоплення ґрунтовими або      |                                |

|стічними водами                |                                |

|----------------------------------------------------------------|

|                2. Системи життєзабезпечення                    |

|----------------------------------------------------------------|

|Несправність, некомплектність   |Відсутність окремих            |

|або відсутність:                |водорозбірних кранів, унітазів,|

|пожежної сигналізації;          |раковин і т.п., обладнання і   |

|системи автоматичного пожежога- |приладів згідно з вимогами     |

|сіння ДЕС;                      |проекту та інструкцій;         |

|вентиляторів;                   |несистематичне промивання ємко-|

|редукторів ручних вентиляторів; |стей для води, відсутність на  |

|дизельних електростанцій та     |них теплоізоляції, водомірних  |

|обладнання для їх пуску;        |скелець;                       |

|фекальних насосів, ємкостей     |несправність частини           |

|фекальних резервуарів;          |електроосвітлювальних приладів;|

|електропостачання               |відсутність експлуатаційно-    |

|освітлювального та силового;    |технічної документації;        |

|ємкостей для води та систем її  |відсутність телефону та        |

|розбору;                        |радіотрансляції, електричного  |

|палива та мастила для ДЕС       |показника "Вхід", світильників |

|                                |у тамбурі                      |

|----------------------------------------------------------------|

|                 3. Захист від НХР, БОР та БЗ                   |

|----------------------------------------------------------------|

|Відсутність ущільнюючої гуми на |Наявність тріщин на ущільнюючій|

|захисних пристроях (повністю або|гумі;                          |

|частково);                      |іржа та забруднення фільтрів   |

|несправність протипилових       |ФЯР;                           |

|фільтрів - поглиначів типу ФП,  |відсутність змочування фільтрів|

|регенеративних патронів РП і    |ФЯР вісциновим або             |

|установок РУ-150/6 тощо,        |індустріальним мастилом;       |

|неможливість демонтажу та       |іржа, забруднення та вологість |

|заміни цього обладнання;        |фільтрів ФП, нерегулярна       |

|відсутність заповнених киснем   |перевірка їх придатності;      |

|балонів;                        |установка на лінії герметизації|

|відсутність трубки для виміру   |герметичних клапанів таріллю до|

|підпору повітря, акта перевірки |боку, відсутність люк-вставок  |

|споруди на герметичність;       |для перевірки їх               |

|відсутність ключів від входу,   |роботоздатності;               |

|не забезпечений цілодобовий і   |відсутність приладів           |

|швидкий (5 хв.) доступ до них   |вимірювання підпору та         |

|                                |параметрів повітряного         |

|                                |середовища, протипожежного     |

|                                |майна у чергового;             |

|                                |відсутність таблички на вході  |

|                                |у споруду                      |

|----------------------------------------------------------------|

|       4. Стан формувань з обслуговування захисних споруд  |    

|----------------------------------------------------------------|

|Відсутність формувань з обслуго-|Недостатня підготовка та       |

|вування захисних споруд         |забезпечення майном,           |

|                                |документацією формувань з      |

|                                |обслуговування захисних споруд |

------------------------------------------------------------------

 

     4.3. Документація

 

     Для забезпечення належного стану утримання захисної споруди цивільної оборони повинна бути заведена документація. Перелік документації, яка повинна бути заведена для забезпечення належного стану утримання захисних споруд цивільної оборони, наведений у додатку 15. Уся документація повинна бути зареєстрована у канцелярії підприємства. Книги, журнали, формуляри пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою.

  Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

Додаток 1

 до Інструкції щодо утримання

 захисних споруд цивільної

 оборони у мирний час

 (обов'язковий)

 

 

ПАСПОРТ СХОВИЩА

 (ПРОТИРАДІАЦІЙНОГО УКРИТТЯ) N ______

 

 

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

  1. Адреса _______________________________________________________

                     (місто, район, вулиця, N будинку)

 

 2. Кому належить ________________________________________________

                   (до  якого  підприємства  приписане сховище

                           (протирадіаційне укриття))

 

 3. Найменування проектної організації, ким затверджений проект

__________________________________________________________________

 

 4. Найменування  генпідрядної  і  субпідрядних  організацій,  які

будували сховище (протирадіаційне укриття) _______________________

__________________________________________________________________

 

 5. Призначення  сховища (протирадіаційного укриття) у  мирний час

__________________________________________________________________

 

 6. Організація,  яка експлуатує сховище (протирадіаційне укриття)

у мирний час, з якого періоду ____________________________________

 

 7. Дата прийняття в експлуатацію ________________________________

                                       (рік, місяць, число)

 

 8.  Час   приведення   сховища   (протирадіаційного   укриття)  у

готовність _________________________________ ________________ год.

 

                 ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СХОВИЩА

                   (ПРОТИРАДІАЦІЙНОГО УКРИТТЯ)

 

 1. Місткість, осіб ______________________________________________

 

 2. Загальна площа, кв.м _________________________________________

 

 3. Загальний об'єм, куб.м _______________________________________

 

 4. Розташування сховища (протирадіаційного укриття):

вбудоване у будівлю _____________________________________ поверхів

окремо розміщене _________________________________________________

у гірничих виробках ______________________________________________

 

 5. Кількість входів _____________________________________________

 

 6. Кількість аварійних виходів __________________________________

 

 7. Кількість дверей і ставень (марка або шифр):

захисно-герметичних ______________________________________________

герметичних ______________________________________________________

 

 8. Клас сховища (група укриття) _________________________________

 

 9. Технічна характеристика систем вентиляції

 

 Таблиця

 

------------------------------------------------------------------

|Венти- |    Вентилятори   | Фільтри і  |Герметичні|Противибухові|

|ляційна|                  |  засоби    |  клапани |   пристрої  |

|система|                  |регенерації |          |             |

|       |------------------+------------+----------+-------------|

|       |тип|кіль-|продук- | тип |кіль- |тип|кіль- | тип | кіль- |

|       |   |кість|тивність|     |кість |   |кість |     | кість |

|-------+---+-----+--------+-----+------+---+------+-----+-------|

|  1    | 2 |  3  |   4    |  5  |  6   | 7 |  8   |  9  |  10   |

|-------+---+-----+--------+-----+------+---+------+-----+-------|

|       |   |     |        |     |      |   |      |     |       |

------------------------------------------------------------------

 

 Продовження таблиці

 

------------------------------------------------------------------

|      Насоси         |   Калорифери або    | Холодильні машини  |

|                     | повітроохолоджувачі |                    |

|---------------------+---------------------+--------------------|

| тип |кіль- |продук- | тип |кіль- |продук- |тип |кіль- |продук- |

|     |кість |тивність|     |кість |тивність|    |кість |тивність|

|-----+------+--------+-----+------+--------+----+------+--------|

| 11  |  12  |   13   | 14  |  15  |   16   | 17 |  18  |   19   |

|-----+------+--------+-----+------+--------+----+------+--------|

|     |      |        |     |      |        |    |      |        |

------------------------------------------------------------------

 

 10. Наявність і перелік вимірювальних приладів __________________

 

 11. Ступінь герметичності (величина підпору повітря) ____________

 

 12. Система опалення ____________________________________________

 

 13. Система енергопостачання ____________________________________

 

 14. Система водопостачання ______________________________________

__________________________________________________________________

  (вид водопроводу, свердловина, ємкість аварійних резервуарів)

 

 15. Тип каналізації, кількість санітарно-технічних приладів

__________________________________________________________________

 

 16. Інструмент,  інвентар   і   обладнання,   які  є  у   сховищі

(протирадіаційному укритті) ______________________________________

__________________________________________________________________

 

 17. Дата заповнення паспорта ____________________________________

 

 Керівник організації, яка експлуатує захисну споруду

 ______________ ______________________________ ___________________

     (посада)    (прізвище, ім'я, по батькові)  (підпис, печатка)

 

 Представник  управління  (відділу) з питань надзвичайних ситуацій

та цивільного захисту міста (району)

 ______________ ______________________________ ___________________

     (посада)    (прізвище, ім'я, по батькові)  (підпис, печатка)

 

     Примітка. Паспорт складається у двох примірниках: 1-й примірник знаходиться у сховищі (ПРУ), 2-й - в управлінні (відділі) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району). Копії Паспорта надаються органам, які ведуть облік захисних споруд цивільної оборони у регіоні.

  Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

Додаток 2  до Інструкції щодо утримання захисних споруд цивільної оборони у мирний час

                                                                  ТАБЛИЧКА

 позначення захисної споруди та покажчик  маршруту до неї

                                                                  50                                                        50                          10

     П Р У  № 12

           150 м                          15

 

ПРОТИРАДІАЦІЙНЕ УКРИТТЯ №12

КП «Служба Єдиного Замовника»

Ключі знаходяться:

-          В квартирі №36, т.0682116432

-          В чергового охоронця КП «СЄЗ» тел. 7-19-40

 

 

 
                                                                   

 

 

 

 


                                 60

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

 до Інструкції щодо утримання

 захисних споруд цивільної

 оборони у мирний час

 

 

ТАБЛИЦЯ

 тривалості провітрювання захисних споруд

 

 ------------------------------------------------------------------

|  Період року  |   Час доби,   |    Спосіб   |    Тривалість    |

|               |    найбільш   |провітрювання|  провітрювання   |

|               |сприятливий для|             |  протягом доби   |

|               | провітрювання |             |                  |

|---------------+---------------+-------------+------------------|

|     Влітку    |  З 0 до 6 год |  Природний  |  Не менше ніж    |

|(з 15 травня до|               |             |    3 год без     |

|  30 серпня)   |               |             |     перерви      |

|---------------+---------------+-------------+------------------|

|    Восени     |У ясну погоду з|  Природний  |   2-3 год без    |

|(з 1 вересня до|  12 до 18 год |             |     перерви      |

|  30 жовтня)   |               |             |                  |

|---------------+---------------+-------------+------------------|

|    Взимку     |У будь-який час|  Природний  | По 20-30 хв 2-3  |

|(з 1 листопада |               |             | рази з перервами |

| до 1 березня) |               |             |  на 30 хв при    |

|               |               |             |  морозі не нижче |

|               |               |             |    -20 град C    |

|---------------+---------------+-------------+------------------|

|    Весною     | З 7 до 11 год |Примусовий (з|   2-3 год без    |

|(з 1 березня до|  або з 18 до  |використанням|     перерви      |

|   15 травня)  |     22 год    |  технічних  |                  |

|               |               |пристроїв для|                  |

|               |               | вентиляції) |                  |

------------------------------------------------------------------

 

 Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 6  до Інструкції щодо утримання  захисних споруд цивільної  оборони у мирний час

 

 

СХЕМИ  організації формувань з обслуговування  захисних споруд

 

А. Схема  організації ланки з обслуговування  захисних споруд місткістю 150 осіб і менше

                          ----------------

                         |КОМАНДИР ЛАНКИ|

                         ----------------

                                |

                      ---------------------

                      |Особливий склад - 9|

                      ---------------------

                                |

                    --------------------------

   ---------------------------------------------------------------

   |Контролер                        -1|Розвідник-хімік        -1|

   |Електрик                         -1|Розвідник-дозиметрист  -1|

   |Слюсар з ремонту та                |Комірник-роздавальник  -1|

   |обслуговування систем вентиляції -1|Сандружинниці          -2|

   |Слюсар-сантехнік                 -1|                         |

   ---------------------------------------------------------------

 

Б. Схема

 організації групи з обслуговування

 захисних споруд місткістю

 від 150 осіб до 600 осіб

                                                    ----------

               ------------------------------------|КОМАНДИР|

               |                                   ----------

      ---------------------                            |

      |Заступник командира|                            |

      |групи з експлуата- |                            |

      |   ції обладнання  |                            |

      ---------------------                         -------

                                                    |Ланки|

                                                    -------

                                                       |

      ----------------------------------------------------------------------------------------

      |                      |                    |                       |                  |

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

 |    Зв'язку та    || Із заповнення ||   Електропостачання,    ||   Організації  ||    Медичного     |

 |   розвідки (3)   || та розміщення ||     обслуговування      || харчування (3) ||обслуговування (4)|

 |------------------||   осіб, що    ||  фільтровентиляційного  ||----------------||------------------|

 |Командир ланки,   ||укриваються (3)||       обладнання,       ||Командир ланки, ||Командир ланки,   |

 |розвідник-хімік -1||---------------||    водопостачання та    ||комірник-       ||фельдшер        -1|

 |розвідник-        ||Командир ланки,||     каналізації (5)     ||фасувальник   -1||сандружинниці   -3|

 |дозиметрист     -1||контролер    -1||-------------------------||роздавальник  -2|--------------------

 |телефоніст      -1||контролер    -4||Командир ланки,          |------------------

 -------------------------------------|електрик            -1   |

                                      |електрик-моторист   -1(*)|

                                      |слюсар з ремонту та      |

                                      |обслуговування           |

                                      |систем вентиляції   -2   |

                                      |слюсар-сантехнік    -1   |

                                      ---------------------------

 

                    Чисельний склад формувань

 

                ---------------------------------

                | Схема   | Особовий склад, чол |

                |---------+---------------------|

                |    А    |         10          |

                |---------+---------------------|

                |    Б    |         20          |

                |---------+---------------------|

                |    В    |         35          |

Примітка. При відсутності у захисній споруді окремих видів обладнання чисельність особового складу відповідно зменшується. Обладнання технікою і майном здійснюється згідно з нормами табелізації.______________

     (*) при наявності ДЕС;

     (**)   при  наявності  у  споруді  артезіанської  свердловини

передбачити командира ланки (технік);

 

(***) у споруді місткістю 1200 осіб і більше кількість фасувальників-роздавальників збільшується (з розрахунку 1 на 300 осіб, що укриваються);

(****) у споруді місткістю 1200 осіб і більше передбачати лікаря.

  Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

Додаток 9

 до Інструкції щодо утримання

 захисних споруд цивільної

 оборони у мирний час

 

 

НОРМИ

 оснащення формування з обслуговування

 захисної споруди

 

 ------------------------------------------------------------------

| N  |  Найменування майна   | Одиниця |   Норма забезпечення    |

|з/п |                       | виміру  |                         |

|----------------------------------------------------------------|

|               1. Засоби індивідуального захисту                |

|----------------------------------------------------------------|

| 1  |Фільтруючий протигаз   |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |                       |         |складу формування        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 2  |Респіратор Р-2         |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |                       |         |складу формування        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 3  |Легкий захисний костюм | компл.  |Кожному розвіднику-хіміку|

|    |                       |         |і розвіднику-           |

|    |                       |         |дозиметристу             |

|----------------------------------------------------------------|

|           2. Засоби радіаційної і хімічної розвідки            |

|----------------------------------------------------------------|

| 4  |Ренгенметр-радіометр   |   шт.   |Кожному розвіднику-      |

|    |                       |         |дозиметристу             |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 5  |Комплект вимірювача    | компл.  |Один на формування з     |

|    |дози ІД-1 (комплект    |         |обслуговування захисної  |

|    |індивідуальних         |         |споруди                  |

|    |дозиметрів ДП-24,      |         |                         |

|    |ДП-22В)                |         |                         |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 6  |Індивідуальні          |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |вимірювачі дози ІД-11  |         |складу формування        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 7  |Пристрій хімічної      |   шт.   |Кожному розвіднику-хіміку|

|    |розвідки (ВПХР)        |         |                         |

|----------------------------------------------------------------|

|Примітка. Рентгенметром-радіометром, комплектом вимірювача дози |

|ІД-1 (ДП-24, ДП-22В) та приладом хімічної розвідки ВПХР захисна |

|споруда забезпечується за рахунок приладів, які є у наявності у |

|формуваннях ЦО, що укриваються у даній споруді                  |

|----------------------------------------------------------------|

|                 3. Засоби спеціальної обробки                  |

|----------------------------------------------------------------|

| 8  |Комплект для дегазації |   шт.  |Кожному розвіднику-хіміку,|

|    |ІДП-С                  |        |розвіднику-дозиметристу   |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 9  |Дегазуючий пакет       |   шт.  |Кожному розвіднику-хіміку,|

|    |порошковий ДПП         |        |розвіднику-дозиметристу   |

|----------------------------------------------------------------|

|                       4. Засоби зв'язку                        |

|----------------------------------------------------------------|

| 10 |Радіостанція Р-107М,   | компл.  |1 на пункт управління    |

|    |Р-105М, Р-109М         |         |об'єкта у сховищі        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 11 |Телефонний апарат      |   шт.   |1-2 на пункт управління  |

|    |системи МБ, ЦБ, АТС    |         |об'єкта у сховищі        |

|----------------------------------------------------------------|

|                        5. Медичне майно                        |

|----------------------------------------------------------------|

| 12 |Індивідуальний         |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |протихімічний пакет    |         |складу формування        |

|    |ІПП-8                  |         |                         |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 13 |Аптечка індивідуальна  |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |АІ-1 медичного захисту |         |складу формування        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 14 |Санітарна сумка зі     |   шт.   |Кожній санітарній        |

|    |спецукладкою (сумка з  |         |дружинниці               |

|    |набором медикаментів і |         |                         |

|    |перев'язувальних       |         |                         |

|    |засобів)               |         |                         |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 15 |Індивідуальний         |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |перев'язувальний пакет |         |складу формування        |

|----------------------------------------------------------------|

|                         6. Інструмент                          |

|----------------------------------------------------------------|

|                                      |    Група    |   Ланка   |

|--------------------------------------+-------------+-----------|

| 16 |Лопата штикова         |   шт.   |      8      |     4     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 17 |Лопата совкова         |   шт.   |      8      |     4     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 18 |Сокира теслярська      |   шт.   |      3      |     2     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 19 |Пилка поперечна        |   шт.   |      2      |     1     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 20 |Пилка-ножівка по дереву|   шт.   |      2      |     1     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 21 |Лом звичайний          |   шт.   |      6      |     4     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 22 |Кувалда                |   шт.   |      2      |     2     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 23 |Ножиці для різання     |   шт.   |      1      |     1     |

|    |дроту                  |         |             |           |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 24 |Пилка-ножівка по металу|   шт.   |      3      |     2     |

|    |(з полотнами, 10 шт.)  |         |             |           |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 25 |Гідравлічний домкрат на|   шт.   |      2      |     2     |

|    |25 т                   |         |             |           |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 26 |Ліхтар акумуляторний   |   шт.   |      2      |     4     |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 27 |Ліхтар кишеньковий     |   шт.   |Кожному з особового      |

|    |електричний            |         |складу формування        |

|----+-----------------------+---------+-------------------------|

| 28 |Комплект електромонтера|   шт.   |      1      |     1     |

|----+-----------------------+---------+-------------+-----------|

| 29 |Комплект сантехніка    |   шт.   |      1      |     1     |

------------------------------------------------------------------

 

 Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

Додаток 10  до Інструкції щодо утримання  захисних споруд цивільної  оборони у мирний час

 

ПЕРЕЛІК  майна, необхідного для укомплектування  захисної споруди

 

 ------------------------------------------------------------------

|         Найменування          |Кількість|   Норма розрахунку   |

|----------------------------------------------------------------|

|                       Обладнання і меблі                       |

|----------------------------------------------------------------|

|Нари дво-, триярусні           |    1    |На 5 - 6 осіб         |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стіл                           |    6    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стілець                        |   10    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Шафа металева велика           |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Шафа металева мала             |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Шафа для зберігання            |    1    |На 1 споруду          |

|медикаментів                   |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Кушетка                        |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ширма                          |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Умивальник                     |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Бачок для питної води місткістю|    1    |На 100 осіб           |

|15-20 л                        |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Мішок паперовий для збирання   |    1    |На 50 осіб            |

|сухих відходів                 |         |                      |

|----------------------------------------------------------------|

|                            Прилади                             |

|----------------------------------------------------------------|

|Термометр кімнатний            |    1    |На 1 відсік           |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Психрометр з психрометричними  |    1    |На 1 відсік           |

|таблицями                      |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Газоаналізатор-сигналізатор на |    1    |На 1 споруду          |

|кисень, вуглекислий газ і окис |         |                      |

|вуглецю                        |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Вимірювач ІМД-21с              |    1    |На 1 споруду місткістю|

|                               |         |більше ніж 600 осіб   |

|                               |         |або при наявності     |

|                               |         |пункту управління     |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Компас                         |    1    |На 100 осіб           |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Тягонапоромір похилий ТНЖ або  |    1    |На 1 споруду          |

|ТНМП-1                         |         |                      |

|----------------------------------------------------------------|

|                         Майно зв'язку                          |

|----------------------------------------------------------------|

|Апарат телефонний              |  1 - 2  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Гучномовець                    |    1    |На 1 відсік           |

|----------------------------------------------------------------|

|                         Майно медичне                          |

|----------------------------------------------------------------|

|Аптечка колективна (опис N 1)  |    1    |На 100 - 150 осіб     |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Аптечка колективна (опис N 2)  |    1    |На 400 - 600 осіб     |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Набір фельдшерський            |    1    |На 1 споруду місткістю|

|                               |         |150 - 200 осіб (при   |

|                               |         |наявності фельдшера)  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Набір лікарський               |    1    |На споруду місткістю  |

|                               |         |1200 осіб і більше    |

|                               |         |(при наявності лікаря)|

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Носилки санітарні              |    1    |На кожні 500 осіб, але|

|                               |         |не менше одних на 1   |

|                               |         |споруду               |

|----------------------------------------------------------------|

|          Інвентар і майно для організації харчування           |

|----------------------------------------------------------------|

|Дерев'яний (стелаж) для        |  0,45   |Для 100 осіб на 1 добу|

|розміщення продовольства, кв.м |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стіл                           |    1    |На кожне робоче місце |

|                               |         |фасовщика-роздатчика  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стілець                        |    1    |На кожне робоче місце |

|                               |         |фасовщика-роздатчика  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ваги циферблатні               |    1    |На кожне робоче місце |

|                               |         |фасовщика-роздатчика  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Дошка для нарізування продуктів|    1    |На кожне робоче місце |

|                               |         |фасовщика-роздатчика  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ніж кухарський                 |    1    |На кожне робоче місце |

|                               |         |фасовщика-роздатчика  |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ніж консервний                 |    1    |На 10 осіб            |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ложка столова                  |    1    |На 1 особу            |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Чашка                          |    1    |На 1 особу            |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ніж, ножиці для розпорювання   |   1-2   |На 100 осіб           |

|мішків                         |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Лапка для відкриття ящиків і   |   1-2   |На 100 осіб           |

|коробок                        |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Пакет поліетиленовий або       |    1    |На 1 - 4 особи        |

|паперовий або папір для        |         |                      |

|обгортання (0,5 х 0,5), кв.м   |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Спецодяг (куртка, халат, фартух|    1    |На 1 особу ланки      |

|бавовняний) і рушники вафельні,|         |організації харчування|

|комплект                       |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Мішок паперовий для збирання   |    1    |На 50 осіб            |

|сухих відходів                 |         |                      |

|----------------------------------------------------------------|

|                       Майно протипожежне                       |

|----------------------------------------------------------------|

|Вогнегасник ручний пінний або  |    1    |На кожні 300 кв.м     |

|вуглекислотний                 |         |підлоги споруди, крім |

|                               |         |того на кожне         |

|                               |         |приміщення для        |

|                               |         |установок РУ-150/6    |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ящик з піском                  |    1    |На кожні 300 кв.м     |

|                               |         |підлоги споруди       |

|----------------------------------------------------------------|

|                           Інструмент                           |

|----------------------------------------------------------------|

|Домкрат                        |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Кувалда                        |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Лом                            |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Киркомотига                    |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Лопата                         |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Шлямбур                        |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Скарпель                       |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Зубило                         |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Плоскогубці (кусачки)          |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Клинці сталеві                 |   2-3   |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Молоток                        |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Сокира                         |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Пилка-ножівка по дереву        |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Пилка-ножівка по металу із     |    1    |На 1 споруду          |

|запасними полотнами            |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Дриль електрична або ручна з   |    1    |На 1 споруду          |

|набором свердел великого       |         |                      |

|діаметра                       |         |                      |

|----------------------------------------------------------------|

|                       Матеріал ремонтний                       |

|----------------------------------------------------------------|

|Вставки кабельні перетином до  |    2    |На 1 споруду          |

|6 кв.мм, довжиною 1,5-2 м      |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Вставки кабельні перетином     |    2    |На 1 споруду          |

|більше ніж 6 кв.мм, довжиною   |         |                      |

|1,5-2 м                        |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Затиски кабельні універсальні  |    4    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стрічка ізоляційна             |   0,5   |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Плівка поліхлорвінілова        | 1,5 - 2 |На 1 споруду          |

|товщиною 0,3 мм, кв.м          |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Гума листова, кв.м             | 1 - 1,5 |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Мотузка (шнури) перетином      |    1    |На 1 споруду          |

|10 -12 кв.мм, кг               |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Шланги гумові довжиною         |    2    |На 1 споруду          |

|1,5 - 2 м для зрощування       |         |                      |

|водопровідних труб             |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Заглушки на фланці             |    4    |На 1 споруду          |

|трубопроводів різних діаметрів |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Пробки дерев'яні               |  5 - 6  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Цвяхи 100 - 150 мм, кг         |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Цвяхи 100 - 150 мм, кг         |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стійки, розпірки, шт.          |  4 - 5  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Дріт в'язальний, кг            |   1,5   |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Цемент, кг                     |   20    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Глина, кг                      |   50    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Клоччя, кг                     |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Стрічка для склеювання, м      |   50    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Гума ущільнююча, м             |   10    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Клей N 88, кг                  |   0,5   |На 1 споруду          |

|----------------------------------------------------------------|

|                         Інші матеріали                         |

|----------------------------------------------------------------|

|Мішковина або ганчір'я, кг     |  2 - 3  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Лізол у бутелі, л              |  3 - 5  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Амоній сірчанокислий, л        |  2 - 3  |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Обприскувач ранцевий           |    1    |На 1 споруду          |

|(гідропульт)                   |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Металева ванна                 |    2    |На 1 споруду          |

|(700 х 700 х 150 мм), шт.      |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Сода, кг                       |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Масло вісцинове                |   10    |На 1 споруду          |

|(індустріальне), кг            |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Хлорамін, кг                   |  0,07   |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Сіль двотриосновна гіпрохлорида|   0,1   |На 100 осіб           |

|кальція (ДТС-ГК), кг           |         |                      |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Параформ, кг                   |   0,2   |На 100 осіб           |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Мідь сірчанокисла, кг          |    1    |На 100 осіб           |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Паранітрофенол, кг             |   0,3   |На 100 осіб           |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Мідь бромна, кг                |   0,6   |На 100 осіб           |

|----------------------------------------------------------------|

|               Інвентар для прибирання приміщень                |

|----------------------------------------------------------------|

|Щітка для підлоги (віник)      |    2    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Совок для сміття               |    1    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Відро, урна для сміття         |    4    |На 1 споруду          |

|-------------------------------+---------+----------------------|

|Ганчір'я бавовняне, кг         |    5    |На 1 споруду          |

------------------------------------------------------------------

 

 Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

 

Додаток 11

 до Інструкції щодо утримання

 захисних споруд цивільної

 оборони у мирний час

 

 

ПЕРЕЛІК

 медикаментів і лікарських засобів

 для укомплектування запасів медичного

 майна у захисних спорудах

 

 ------------------------------------------------------------------

| N |           Найменування майна             |Одиниця | Кіль-  |

|з/п|                                          | виміру | кість  |

|----------------------------------------------------------------|

|                  АПТЕЧКА КОЛЕКТИВНА - ОПИС N 1                 |

|            (приблизний перелік на 100 - 150 осіб)              |

|----------------------------------------------------------------|

|                          Медикаменти                           |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Аміаку 10% розчин по 1 мл в ампулі        |  амп.  |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Анальгін 0,5 табл. N 10                   | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Бесалол табл. N 6                         | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Бромкамфора 0,25 табл. N 30               | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Брильянтовий зелений 1% спиртовий розчин  |  фл.   |   2    |

|   |по 10 мл                                  |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Валідол 0,06 г табл. N 10                 | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |"Дента" каплі 5 мл                        |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Калію перманганат 3 г                     | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Карболен (вугілля активоване) 0,5         | упак.  |   3    |

|   |табл. N 10                                |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Каплі шлункові 25 мл                      |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Кислота ацетилсаліцилова 0,5 табл. N 10   | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Кислоти борної 3% спиртовий розчин 10 мл  |  фл.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Лейкопластир 5 см х 5 м                   |  кат.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Мазь борна 5% 25 г                        |  бан.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Настойка валеріани 30 мл                  |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Нітрогліцерин 0,0005 табл. N 40           | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Натрію гідрокарбонат 50 г                 | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|18 |Розчин йоду спиртовий 5% 10 мл            |  фл.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|19 |Сульфадиметоксин 0,5 табл. N 10           | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|20 |Сульфацила натрію 30% розчин 10 мл        |  фл.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|21 |Фталазол 0,5 табл. N 10                   | упак.  |   2    |

|----------------------------------------------------------------|

|                    Перев'язувальні засоби                      |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Серветки марлеві стерильні 16 см х 14 см  |  шт.   |   5    |

|   |N 20                                      |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Бинт марлевий медичний стерильний         | пачка  |   3    |

|   |5 м х 10 см                               |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Вата медична гігроскопічна стерильна по   | пачка  |   1    |

|   |50 г                                      |        |        |

|----------------------------------------------------------------|

|                      Медичні предмети                          |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Джгут кровоспинний                        |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Ванночка очна                             |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Піпетка очна у футлярі                    |  шт.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Стаканчик для прийому ліків               |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Термометр медичний                        |  шт.   |   5    |

|----------------------------------------------------------------|

|                АПТЕЧКА КОЛЕКТИВНА - ОПИС N 2                   |

|           (приблизний перелік на 400 - 600 осіб)               |

|----------------------------------------------------------------|

|                        Медикаменти                             |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Амброксолу гідрохлорид 0,03 табл. N 20    | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Аміаку 10% розчин по 1 мл в ампулі        |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Анальгін 0,5 табл. N 10                   | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Брильянтовий зелений 1% спиртовий розчин  |  фл.   |   5    |

|   |по 10 мл                                  |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Бромкамфора 0,25 табл. N 30               | упак.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Валідол 0,06 г табл. N 10                 | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |"Дента" каплі 5 мл                        |  фл.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Дитяча присипка 50 г                      | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Еуфілін 0,15 табл. N 30                   | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Йоду 5% спиртовий розчин 10 мл            |  фл.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Калію перманганат 5 г                     | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Корвалол 25 мл                            |  фл.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Каплі шлункові 25 мл                      |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Каплі нашатирно-анісові 25 мл             |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Карболен (вугілля активоване) 0,5 табл.   | упак.  |   3    |

|   |N 10                                      |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Кислота ацетилсаліцилова 0,5 табл. N 10   | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Кислоти борної 3% спиртовий розчин 10 мл  |  фл.   |   15   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|18 |Настойка валеріани 30 мл                  |  фл.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|19 |Натрію гідрокарбонат 50 г                 | упак.  |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|20 |Нафтизин 0,05% розчин 10 мл               |  фл.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|21 |Нітрогліцерин 0,0005 табл. N 40           | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|22 |Сульфацила натрію 30% розчин 10 мл        |  фл.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|23 |Сульфадиметоксин 0,5 табл. N 10           | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|24 |Цитрамон табл. N 6                        | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|25 |Фталазол 0,5 табл. N 10                   | упак.  |   3    |

|----------------------------------------------------------------|

|                     Перев'язувальні засоби                     |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Бинт марлевий медичний стерильний         |  шт.   |   10   |

|   |5 м х 10 см                               |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Бинт марлевий медичний стерильний         |  шт.   |   10   |

|   |7 м х 14 см                               |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Папір компресний                          | лист.  |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Вата медична гігроскопічна стерильна по   | пачка  |   5    |

|   |50 г                                      |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Вата компресна по 200 г                   | пачка  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Лейкопластир 5 см х 5 м                   |  кат.  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Серветки марлеві медичні стерильні        | пачка  |   2    |

|   |16 см х 14 см N 20                        |        |        |

|----------------------------------------------------------------|

|                      Медичні предмети                          |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Джгут кровоспинний                        |  шт.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Грілка гумова                             |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Ножиці хірургічні прямі                   |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Піпетка очна у футлярі                    |  шт.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Ванночка очна                             |  шт.   |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Простирадло стерильне у пакеті            |  шт.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Стаканчик для прийому ліків               |  шт.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Термометр медичний                        |  шт.   |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Шина дротова для ніг                      |  шт.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Шина дротова для рук                      |  шт.   |   3    |

|----------------------------------------------------------------|

|                    НАБІР ФЕЛЬДШЕРСЬКИЙ                         |

|----------------------------------------------------------------|

|                       Медикаменти                              |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Атропіну сульфату 0,1% розчин по 1 мл     |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Глюкози 40 % розчин для ін'єкцій по 20 мл |  амп.  |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Димедрол 0,05 табл. N 10                  | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Дротаверин (но-шпа) 0,04 табл. N 30       | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Інсулін 5,0 семілонг СМК 10 мл 400 од.    |  фл.   |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Кордіамін для ін'єкцій по 2 мл            |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Кофеїну-бензоата натрію 10% розчин для    |  амп.  |   20   |

|   |ін'єкцій по 1 мл                          |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Лінімент синтоміцину 10 % 25 г            |  туба  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Морфіну гідрохлориду 1% розчин для        |  амп.  |   10   |

|   |ін'єкцій по 1 мл                          |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Олія вазелінова 50 мл                     |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Папазол табл. N 10                        | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Пірроксан 0,015 табл. N 50                | упак.  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Промедолу 2% розчин для ін'єкцій по 1 мл  |  амп.  |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Раунатин табл. 0,002 табл. N 10           | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Спирт етиловий 96 град                    |   г    |  200   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Теофедрин табл. N 10                      | упак.  |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Тетрацикліну гідрохлорид 0,1 табл. N 10   | упак.  |   5    |

|----------------------------------------------------------------|

|                      Дезінфікуючі засоби                       |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Хлорамін (монохлорамін)                   |   кг   |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Лізол медичний                            |   кг   |  0,5   |

|----------------------------------------------------------------|

|                     Інші медичні предмети                      |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Апарат дихальний ручний АДР-2             |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Ванночка емальована з кришкою             |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Повітровід "рот в рот" N 2                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Інгалятор кисневий типу І-2               |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Катетери уретральні циліндричні прямі     | компл. |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Кип'ятильник дезінфекційний типу П-18-1   |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Лампочка спиртова                         |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Сечоприймач дитячий                       |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Сечоприймач жіночий                       |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Сечоприймач чоловічий                     |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Ножиці хірургічні прямі                   |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Пристрій манометричний мембранний ПММ     |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Пінцет анатомічний загального призначення |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Пінцет хірургічний                        |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Поїльник емальований                      |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Роторозширювач з кремальєрою              |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Скальпель черевний середній               |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|18 |Спринцівка гумова з м'яким наконечником   |  шт.   |   1    |

|   |N 6                                       |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|19 |Стетофонендоскоп                          |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|20 |Судно підкладне емальоване                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|21 |Шпатель для язика двосторонній прямий     |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|22 |Шприц одноразовий 2 мл (на 100 осіб)      |  шт.   |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|23 |Шприц одноразовий 5 мл (на 100 осіб)      |  шт.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|24 |Шприц одноразовий 10 мл (на 100 осіб)     |  шт.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|25 |Язикотримач                               |  шт.   |   1    |

|----------------------------------------------------------------|

|                   Санітарно-господарське майно                 |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Клейонка підкладна (плівка поліетиленова) |  кв.м  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Ківш емальований для води                 |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Мило туалетне                             | шматок |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Мильниця                                  |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Рушник                                    |  шт.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Плитка електрична із закритим елементом   |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Халат медичний                            |  шт.   |   1    |

|----------------------------------------------------------------|

|                       НАБІР ЛІКАРСЬКИЙ                         |

|----------------------------------------------------------------|

|                         Медикаменти                            |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Атропіну сульфату 0,1% розчин для ін'єкцій|  амп.  |   30   |

|   |по 1 мл                                   |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Глюкози 40 % розчин для ін'єкцій по 20 мл |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Дибазолу 1% розчин для ін'єкцій по 1 мл   |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Димедролу 1% розчин для ін'єкцій по 1 мл  |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Дротаверин (но-шпа) 0,04 табл. N 30       | упак.  |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Інсулін 5,0 семілонг СМК 10 мл 400 од.    |  фл.   |   15   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Кальцію хлориду 10% розчин для ін'єкцій по|  амп.  |   10   |

|   |2 мл                                      |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Кордіамін для ін'єкцій по 2 мл            |  амп.  |   30   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Кофеїну-бензоата натрію 10% розчин для    |  амп.  |   30   |

|   |ін'єкцій по 1 мл                          |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Лінімент синтоміцину 10 % 25 г            |  туба  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Морфіну гідрохлориду 1% розчин для        |  амп.  |   20   |

|   |ін'єкцій по 1 мл                          |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Олія вазелінова 50 мл                     |  фл.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Пірроксан 0,015 табл. N 50                | упак.  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Промедолу 2% розчин для ін'єкцій по 1 мл  |  амп.  |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Спирт етиловий 96 град                    |   г    |  500   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Теофедрин табл. N 10                      | упак.  |   8    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Тетрацикліну гідрохлорид табл. 0,1 N 10   | упак.  |   10   |

|----------------------------------------------------------------|

|                      Дезінфікуючі засоби                       |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Лізол медичний                            |   кг   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Хлорамін (монохлорамін)                   |   кг   |   5    |

|----------------------------------------------------------------|

|                     Інші медичні вироби                        |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Апарат дихальний ручний типу АДР-2        |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Ванночка емальована з кришкою             |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Інгалятор кисневий типу І-2               |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Клейонка підкладна                        |  кв.м  |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Лампочка спиртова                         |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Набір для медпунктів                      | набір  |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Повітровід "рот в рот" N 2                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Поїльник емальований                      |  шт.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Пристрій манометричний мембранний ПММ     |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Рукавички хірургічні N 8                  |  пара  |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Сечоприймач дитячий                       |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Сечоприймач жіночий                       |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Сечоприймач чоловічий                     |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Склянка Есмарха емальована                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Спринцівка гумова з м'яким наконечником   |  шт.   |   1    |

|   |N 6                                       |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|16 |Стетофонендоскоп                          |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|17 |Столик інструментальний                   |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|18 |Судно підкладне емальоване                |  шт.   |   2    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|19 |Тазик ниркоподібний емальований або з     |  шт.   |   2    |

|   |полімерних матеріалів                     |        |        |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|20 |Трубки медичні гумові дренажні            | компл. |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|21 |Трубки трахеотомічні                      | компл. |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|22 |Шприц одноразовий 2 мл (на 100 осіб)      |  шт.   |   20   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|23 |Шприц одноразовий 5 мл (на 100 осіб)      |  шт.   |   10   |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|24 |Шприц одноразовий 10 мл (на 100 осіб)     |  шт.   |   10   |

|----------------------------------------------------------------|

|                 Санітарно - господарське майно                 |

|----------------------------------------------------------------|

| 1 |Ковпак медичний                           |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 2 |Хустка для медсестер                      |  шт.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 3 |Халат медичний бавовняний                 |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 4 |Халат санітарний бавовняний               |  шт.   |   4    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 5 |Наволочка подушкова нижня                 |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 6 |Наволочка подушкова верхня                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 7 |Рушник                                    |  шт.   |   3    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 8 |Простирадло бавовняне                     |  шт.   |   5    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

| 9 |Відро (урна) педальне для відходів        |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|10 |Відро емальоване з кришкою                |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|11 |Ківш емальований                          |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|12 |Склянка емальована                        |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|13 |Мильниця                                  |  шт.   |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|14 |Мило туалетне                             | шматок |   1    |

|---+------------------------------------------+--------+--------|

|15 |Плитка електрична із закритим елементом   |  шт.   |   1    |

------------------------------------------------------------------

 

 Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 

ЖУРНАЛ

                   ПЕРЕВІРКИ СХОВИЩА  (ПРОТИРАДІАЦІЙНОГО УКРИТТЯ) N _____

  _________________________________________________________________

         (найменування організації, якій належить сховище

                    (протирадіаційне укриття))

 

 розміщене за адресою: ___________________________________________

 

------------------------------------------------------------------

| Дата| Посада, | Перевірені |Результати| Термін  |Дата усунення |

|пере-|прізвища |конструкції,| огляду та|усунення | недоліків та |

|вірки|   та    |   вузли,   | помічені |недоліків|    підпис    |

|     |ініціали |механізми та| недоліки |         |відповідальної|

|     |перевіря-| обладнання |          |         |    особи     |

|     |  ючих   |            |          |         |              |

|-----+---------+------------+----------+---------+--------------|

|  1  |    2    |     3      |     4    |    5    |      6       |

|-----+---------+------------+----------+---------+--------------|

|     |         |            |          |         |              |

------------------------------------------------------------------

 

     Примітка. Журнал зберігається у сховищі (протирадіаційному укритті).

  Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук

 Додаток 15  до Інструкції щодо утримання  захисних споруд цивільної  оборони у мирний час

 

ПЕРЕЛІК  документації, яка повинна бути заведена  для забезпечення належного стану

 утримання захисної споруди

 

 ------------------------------------------------------------------

|        Назва документа        |     Місце його знаходження     |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Паспорт захисної споруди       |Зберігається у столі командира  |

|                               |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Опис обладнання та майна       |Вивішується на стіні біля столу |

|                               |командира формування            |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Схеми зовнішніх і внутрішніх   |Зберігаються у столі командира  |

|інженерних мереж із вказівкою  |формування або біля місць вводу |

|відключаючих пристроїв         |мереж усередині сховища         |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Журнал перевірки стану захисної|Зберігається у столі командира  |

|споруди                        |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|План захисної споруди з        |Вивішується на дошці            |

|зазначенням пристроїв для      |документації                    |

|сидіння і лежання та шляхів    |                                |

|евакуації                      |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|План приведення захисної       |Зберігається у столі командира  |

|споруди у готовність           |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Інструкції з експлуатації      |Вивішуються у місцях            |

|фільтровентиляційного та іншого|розташування обладнання         |

|інженерного обладнання         |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Правила користування приладами |Зберігаються у столі командира  |

|(копіюються або                |формування разом із приладами   |

|використовуються формуляри     |                                |

|приладів)                      |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Журнал експлуатації            |Ведеться у загальному зошиті,   |

|фільтровентиляційного          |зберігається у столі командира  |

|обладнання                     |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Інструкція з обслуговування ДЕС|Вивішується у приміщенні        |

|                               |розташування ДЕС                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Інструкція заходів безпеки при |Вивішується у приміщенні ДЕС    |

|експлуатації ДЕС               |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Журнал обліку роботи ДЕС       |Ведеться у загальному зошиті,   |

|                               |зберігається у столі командира  |

|                               |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Журнал результатів оглядів та  |Ведеться у загальному зошиті,   |

|контрольних перевірок          |зберігається у столі командира  |

|фільтрів-поглиначів ФП,        |формування                      |

|фільтрів ФГ-70, приладів       |                                |

|регенерації і підпору повітря  |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Формуляр фільтровентиляційного |Ведеться у загальному зошиті,   |

|агрегату                       |зберігається у столі командира  |

|                               |формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Порядок провітрювання захисної |Вивішуються на стіні біля столу |

|споруди                        |командира формування            |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Щорічний акт огляду            |Зберігається у столі командира  |

|санепідстанцією ємкостей для   |формування                      |

|питної води                    |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Експлуатаційні схеми систем    |Вивішуються: експлуатаційна     |

|життєзабезпечення (вентиляції, |схема водопостачання - біля     |

|водопостачання і каналізації,  |водорозбірних кранів аварійних  |

|електропостачання) з вказівкою |ємкостей; експлуатаційна схема  |

|вимикаючих пристроїв           |каналізації - перед входом у    |

|                               |санвузол тощо                   |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Список сигналів оповіщення     |Вивішується усередині сховища   |

|цивільної оборони              |біля основного входу            |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Список телефонів міста, району,|Вивішується на стіні біля столу |

|підприємства                   |командира формування, у список  |

|                               |включаються телефони місцевих   |

|                               |органів управління цивільного   |

|                               |захисту, оперативних чергових,  |

|                               |евакокомісій, пожежних частин,  |

|                               |швидкої допомоги тощо           |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Щоквартальна довідка про       |Зберігається у столі командира  |

|перевірку захисної споруди на  |формування (за поточний рік)    |

|герметичність                  |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Правила поведінки у захисній   |Вивішуються на дошці            |

|споруді                        |документації                    |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Список особового складу        |Зберігається у столі командира  |

|формування з обслуговування    |формування                      |

|споруди, його функціональні    |                                |

|обов'язки і дії за сигналами і |                                |

|командами цивільної оборони    |                                |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Інструкції щодо використання   |Зберігаються у столі командира  |

|засобів індивідуального захисту|формування                      |

|-------------------------------+--------------------------------|

|Проектна документація          |Зберігається у столі командира  |

|пристосування захисної споруди |формування                      |

|для використання у             |                                |

|господарських, культурних та   |                                |

|побутових потребах             |                                |

------------------------------------------------------------------

 

 Директор Департаменту

 цивільного захисту                                     В.П.Квашук