пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

В И Т Я Г З Н А К А З У Про результати роботи з цивільного захисту за 2020 рік та завдання на 2021 рік

 

Вертіївський дошкільний навчальний заклад «Колосок»

 Вертіївської сільської ради 

Ніжинського району Чернігівської області

 

В И Т Я Г  З  Н А К А З У

 

30.12.2020 року                            с. Вертіївка                                                     №217

 

Про результати роботи з цивільного захисту
за 2020 рік та завдання на 2021 рік

 

Підготовка у сфері цивільного захисту (далі – ЦЗ) у 2020 році здійснювалася відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про Цивільну оборону України», постанов Кабінету Міністрів України з питань надзвичайних ситуацій та Цивільного захисту населення та інших нормативно-правових актів з питань освіти та ЦЗ, була спрямована на забезпечення готовності працівників до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, можливих терористичних проявів.

       У 2020 році в закладі дошкільної освіти було проведено роботу щодо підвищення ефективності функціонування та посилення надійності ЦЗ закладу, зниження негативних наслідків надзвичайних ситуацій.

Систематично проводилася робота щодо удосконалення об’єктових систем зв’язку і оповіщення, інформування особового складу щодо характеру надзвичайної ситуації на території розташування закладу дошкільної освіти.

Протягом  року проводилася робота щодо розвитку й удосконалення ЦЗ об’єкту. Оформлено папки робочих документів для кожного формування.

         Головне завдання підготовки у сфері ЦЗ закладу дошкільної освіти в 2020 році здебільшого виконані.

         Основні зусилля у розв’язанні питань ЦЗ спрямоване на організацію навчання вихованців правил поведінки та основних способів захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, прийомів надання першої допомоги тощо.

           З дітьми постійно проводили роботу з безпеки життєдіяльності у формі занять, бесід, ігор та розваг.

  Згідно наказу по закладу від 16.10.2020 №179 «Про проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності» з 19 по 23 жовтня 2020 року проведено Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності безпеки дитини з об’єктовим тренуванням та евакуацією в умовах надзвичайної ситуації, до якого був залучений весь колектив закладу. Проводяться Дні ЦЗ.

         Матеріально-технічне забезпечення формувань  закладу дошкільної освіти – недостатнє, працівники не забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання та шкіри тощо. Також слід уважати недостатнім забезпечення закладу методичними посібниками, відеоматеріалами, здебільшого заняття з особовим складом невоєнізованих формувань та постійним складом дошкільного закладу проводять за конспектами лекцій, прослуханих під час курсової перепідготовки та за матеріалами Інструкції з організації охорони життя і здоров’я дітей у дошкільних навчальних закладах. Потребують розв’язання питання щодо оновлення та поповнення матеріально-технічної бази; забезпечення невоєнізованих формувань ЦЗ об’єктів та постійного складу працівників засобами індивідуального захисту, забезпечення засобами колективного захисту на місці постійної дислокації.

          В закладі створений пожежний щит, який планується поповнити засобами первинного реагування.

         В 2020 році були перезаряджені порошкові вогнегасники у кількості 7 шт. та ведеться щомісячний огляд їх на цілісність, справність тощо. При вході до навчального закладу розміщений план евакуації, де помічені  телефони реактивного реагування.

Посадові особи закладу пройшли навчання та перевірку знань у сфері цивільного захисту та з питань пожежної безпеки та отримали посвідчення, а саме:

-         директор ЗДО Проценко Я.С. – 05.10. – 07.10.2020 р.;

-         вихователь-методист Андрушко А.М. – 11.02. – 13.02.2019 р.;

-         завідувач господарства Воротчяенко Л.П. – 22.05. – 23.05.2017 р.

         У закладі створений стенд цивільного захисту, де працівники ознайомлюються з нормативно-правовими документами, наказами  про роботу ЦЗ в закладі дошкільної освіти.

          Директором закладу Проценко Я.С. розроблений штатно-посадовий список особового складу невоєнізованих формувань Вертіївського ДНЗ «Колосок».

            Разом з тим, при наявності позитивних результатів роботи мають місце і недоліки щодо організації і ведення ЦЗ в закладі дошкільної освіти. Наявні захисні споруди в закладі є пристосованими та не відповідають вимогам нормативних документів. Не в повному обсязі розроблено документацію з питань організації та ведення цивільного захисту, вона потребує перегляду. Інформаційно-довідкові стенди потребують доопрацювання з урахуванням місцевих умов. Формально проводиться навчання з питань ЦЗ постійного складу закладу дошкільної освіти. У зв’язку з недостатнім фінансуванням заклад дошкільної освіти не обладнаний автоматичною пожежною сигналізацією.

З метою удосконалення системи підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях, створення умов безпечної життєдіяльності учасників освітнього процесу закладу дошкільної освіти

 

Н А К А З У Ю:

 

1. Схвалити роботу з ЦЗ за 2020 рік.

2. За роботу під час проведення заходів з ЦЗ та за підсумками перевірок стану ЦЗ в закладі дошкільної освіти за  2020 рік оголосити подяку

– Воротченко Л.П. – завідувчу господарства (начальнику штабу ЦЗ);

-                       Андрушко А.М., вихователю-методисту (заступнику начальника штабу ЦЗ);

-                       Даценко В.В. – сестрі медичній (начальнику поста медичної ланки ЦЗ);

3. З метою закріпити та розвивати досягнуті позитивні результати підготовки вихованців та працівників закладу до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій виокремлюємо такі головні завдання закладу дошкільної освіти на 2021 рік:

-                       організацію захисту дітей та працівників закладу дошкільної освіти від надзвичайних ситуацій;

-                       своєчасну підготовку керівного складу та формувань ЦЗ до дій у надзвичайних ситуаціях;

-                       практичне освоєння особовим складом формувань ЦЗ своїх обов’язків у разі виникнення надзвичайних ситуацій, подальше підвищення згуртованості та дієздатності формувань ЦЗ;

-       навчально-виховну роботу з дітьми закладу дошкільної освіти з питань охорони життя і здоров’я дітей, норм поведінки у надзвичайних ситуаціях здійснювати через різні види діяльності дітей: навчальну, трудову, ігрову, художню тощо;

-       проходити інструктажі та дотримуватися розроблених інструкцій з охорони праці та безпеки життєдіяльності на робочих місцях.

4. Основні зусилля зосередити на:

-                       своєчасному виявленні умов для виникнення надзвичайної ситуації і негайному їх усуненні;

-                       своєчасному плануванні заходів і дій сил ЦЗ в разі виникнення надзвичайної ситуації;

-                       удосконаленні системи оповіщення й інформування працівників і вихованців про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації.

5. Начальнику штабу цивільного захисту Воротченко Л.П.:

-                       уточнити списки особового складу органів управління, служб і формувань ЦЗ закладу дошкільної освіти.

До 04.01.2021 р.

                         розробити та затвердити Плани основних заходів ЦЗ на рік відповідно до своїх повноважень, особливостей освітнього процесу.

До 04.01.2021 р.

-                       розробити розклад занять за тематикою Типової програми для навчальних груп постійного складу та формувань цивільного захисту.

До 04.01.2021 р.

-                       розробити план підготовки Тижня безпеки дитини в закладі дошкільної освіти та об’єктових тренувань.

Двічі на рік

6. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника штабу ЦЗ закладу дошкільної освіти.

 

Директор                                                                                               Я.ПРОЦЕНКО