понеділок, 13 квітня 2020 р.

         ВАЖЛИВО – БАТЬКАМ! ДАВАЙТЕ РАЗОМ ЗМІЦНЕМО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВЯ НАШИХ ДІТЕЙ
Психічне здоров'я наших дитини - це  робота мозку, нервової системи, забезпечення позитивного стану психоемоційної сфери в умовах сприятливого психологічного клімату вдома, на вулиці, серед однолітків дітей.           Психічно здоровою вважається дитина тоді, коли її емоційні та інтелектуальні потреби в спілкуванні, в першу чергу з батьками, у грі з дітьми та навчанні в дитсадку і згодом у школі цілком задовольняються, коли вона не відчуває психічної чи м'язової напруги. Зміцнити психічне здоров'я дитини, зняти напруження можна за допомогою нескладної роботи, яку можна провести вдома з дітьми під час вимушеного карантину. Ось декілька з них:
Домашній затишок
    Дитина повинна постійно відчувати умови психологічного захисту та безпеки від дорослого, якому вона довіряє. Вона має знати, що   зі своїми труднощами та турботами може звертатись до рідних і отримати у них допомогу чи підтримку.
Спілкування з домашніми улюбленцями - тваринами
    Домашні улюбленці допомагають зняти стресовий стан, відомо, що наприклад, поглажування кішки заспокоює нервову систему, грайливе цуценя піднімає настрій дитині, може стати надійним другом. Дитина вчиться піклуватися про нього, несе першу відповідальність за опіку над ним – звичайно  під батьківським наглядом.
Фізичні навантаження
     Найкращим способом зняття нервового напруження є спортивні вправи – заняття в спортивній школі, або звичайна ранкова гімнастика. Якщо в дитини поганий настрій, потрібно організувати прогулянку на свіжому повітрі з рухливими чи спортивними іграми якщо це можливо – в приватному будинку у дворі чи на балконі квартири в умовах карантину. І при цьому обмінятися враженнями про побачене сьогодні – це в свою чергу, і гарні емоції і довірливі відносини.
Позитивні емоції
     Поділіться усмішкою з дитиною, присівши навпроти неї і дивіться в маленькі оченята, жартуйте час від часу, адже гумор здатний знімати психологічне напружнапруження. Почитайте з дитиною гуморески, перегляньте смішне дитяче відео або пригадайте разом домашні, власні відео моменти. Також обговоріть все.
Спілкування  з природою
     Природа заспокоює нервову систему, додає врівноваженості, спокою, збагачує емоційно-чуттєву сферу новими враженнями, але в умовах пандемії існують певні обмеження в пересуванні, тому включайте і переслуховуйте звуки – щебет птахів, дзюрчання води, і інші  мелодії природи .
Релаксуючі музичні твори

    Здавна відомі цілющі властивості музики. На заняттях з дітьми, я використовую також  повільні музичні твори П.Чайковського, Ф.  Шопена. Вони допомагають позбутися поганого настрою у дітей, набути душевного спокою та рівноваги для подальшого навчання та виховання.