четвер, 15 жовтня 2020 р.

Місячник безпеки дорожнього руху у Вертіївському дошкільному навчальному закладі «Колосок»

 

Увага! Діти на дорозі

    Відповідно до Плану заходів щодо реалізації місячника безпеки дорожнього руху у Вертіївському дошкільному навчальному закладі «Колосок»  Вертіївської сільської ради з 14.09. по 13.10.2020 року проходив місячник безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі».   

У рамках місячника в групі раннього віку «Зернятко» вихователі Світлана Бесараб, Марина Година, Олена Передня провели   ігри: рухливу «Потяг», дидактичну «Дві машинки», сюжетну «Водії та пішоходи». Цікавими стали заняття на тему «Увага всім – діти на вулиці» та  моделювання ситуації «Наша вулиця», де вихованці ознайомилися з правилами поведінки на дорозі. Для батьків педагог Світлана Бесараб підготувала інформацію з теми «Як уберегти дитину на дорозі?».

У молодшій групі «Пізнайки» проходили профілактичні заходи по збереженню життя і здоров’я дітей. У груповому осередку оформлено куточок безпеки дорожнього руху. Проведено дидактичні та рухливі   ігри «Світлофор», «Горобчики та автомобіль», бесіди з розглядом ілюстрацій в книзі В.Гринька «Безпека дітей», під час яких діти  знайомилися та засвоювали правила поведінки на дорозі. Перегляд тематичного мультфільму «Уроки тітоньки Сови» спонукав вихованців до подальшого обговорення. 

Для батьків виготовлена папка-пересувка «Правила дорожнього руху», підготовлена консультація «Дитина та дорога», пам’ятка «Попередження дорожньо-транспортного травматизму серед дітей дошкільного віку».

Педагоги середньої групи «Веселка» групи Наталія Залозною, Анастасія Журавська, Юлія Топчій розмістили інформацію для батьків у Viber-чаті батьківськму куточку та на сайті закладу «Дисципліна дорослих на вулиці – запорука безпеки дитини». Вихователі ознайомили дітей з розміткою дорожнього руху на території закладу, провели дидактичну гру «Знайди автомобіль за описом», розмальовували картинки із зображенням транспортних засобів, моделювали ситуації «Переходимо вулицю», організовували сюжетно-рольові ігри «Школа дорожньої науки», «Переведи малюка через дорогу», рухливу гру «Стій! Увага! Йди» та провели узагальнюючу бесіду-тренінг «Озирнись по сторонах!»

Вихованці середньої групи «Веселка» дізналися про  облаштування доріг, дію світлофора, дорожні знаки, значення деяких з них. Під час бесід, розглядання ілюстрацій, читання художніх творів, створення ігрових ситуацій діти вивчали правила безпечних ігор з м’ячем, катання на санчатах, роликах, велосипеді.

Практичні знання в куточках безпеки руху дали можливість відпрацьовувати правильну поведінки дітей на вулиці, виробити навички дисциплінованого пішохода.

По закінченню місячника педагоги провели тематичну перевірку знань і спостережень.

У старшій групі «Калинка» вихователі Олена Передня та Валентина Салівон  проводили постереження за вуличним рухом, що дало змогу розширити знання дошкільників про види транспорту, особливості його руху, закріпити правила руху пішоходів та автомобілів. Провели». Під час обміну думками «Машини-помічники» діти висловлювалися про значення транспортних засобів у житті людини.

Вихованці відгадували загадки від казкових героїв під час літературної гри «Відгадай, хто на чому їде?». Створення ігрової ситуації «Водії та пасажири» та проблемної «Зайчик йде у садок» дало можливість застосувати практичні навички: здійснити пішохідний перехід вулицею Миколаївська, спостерігати за транспортом, рухом пішоходів, велосипедистів по території села. Діти читали та обговорювали літературні твори про вуличний рух, про транспорт, переглянули та обговорили мультфільм про безпеку «Поради тітоньки Сови», брали участь у бесідах «Пішоходи і транспорт», «Безпечно і небезпечно на вулиці». Діти виготовили колаж «Транспорт», закріпили знання дорожніх знаків під час гри «Будь уважним!», малювали з теми «Моя поїздка на транспорті». У старшій групі  «Дзвіночок» вихователь Марина Година провела з вихованцями та їх батьками виховні та освітні заходи згідно плану місячника безпеки дорожнього руху з метою збереження життя та здоров’я дітей.

На єдиному уроці з правил дорожнього руху «Ми подорожуємо» діти  закріпили правила дорожнього руху та розглянули дорожні знаки. Під час ігор «Поставимо потрібний дорожній знак», «Чого не повинно бути», «Шофери», виготовлення з кольорового паперу світлофорів, перегляду відеоматеріалів «Правила дорожнього руху діти закріпили свої знання про правила дорожнього руху, брали активну участь в обговоренні.

Для батьків корисною стала консультація «Увага всім! Діти на дорозі!»

Проведення місячника безпеки дорожнього руху дало можливість поповнити  знання дітей про безпечне поводження на проїжджій частині вулиць.