вівторок, 7 липня 2020 р.


   В цей день Іван Купайло
Дарує радостей чимало:
стрибати через вогнище,
Цілющі трави знати.
Ти квіточки збирай,
в вінки їх заплітай. 
Для здоров'я постарайся -
в чистих водах покупайся!



7 липня 2020 року в Вертіїївському ДНЗ "Колосок" мною, практичним психологом було проведено розвивальне  заняття  під назвою " Емоційне, радісне Купайло" з дітьми старшої групи. 
Мета заняття: збагачення духовного світу дошкільників, знань про традиції українського народу,  розвиток морально-культурної особистості дитини, її мовлення, поповнення словникового запасу. Розвиток дрібної моторики руки.











Привітання: "Доброго дня, діти. Як сьогодні ваш настрій? Чи знаєте, яке сьогодні свято?"
Вихованці дитсадка  з психологом розповідали про традиції свядкування цього свята, про те, що роблять , як святкують Івана Купала, які традиції збереглись до цих часів від  наших предків.




Однією з традицій є пускання вінків по воді. Саме на Івана Купайла наші пращури вірили, що рослини набували чарівних та цілющих властивостей.  Вінок виплітався з 12 трав і вони були лікарськими: мята, чебрець, любисток, ромашка, деревій, полин.
                                             


Злагоджена і уміла робота маленьких пальчиків тому і  називається дрібною моторикою і має важливу особливість: вона тісно пов'язана з нервовою системою, зором, увагою, мовленням, пам'яттю та сприйняттям дитини. Вплив манульних рухів на мовленьєвий розвиток особистості дитини є дуже важливий. Тому на занятті з дітьми ми також займались плетінням купальських віночків, ділились враженнями від своєї роботи. Діти були зосереджені і здавалось, що в роботу вкладали частинку своєї маленької душі..




І наостанок, хотілось завершити заняття такими побажаннями:
"Нехай Іван Купайло
Вам дарує мир та світло
І радощів немало, 
І життєвих перемог!"