четвер, 25 травня 2023 р.

Пам'ятка

 ❗️📣Обережно, КЛІЩІ! 🕷 


❓Ви ж знали, що кліщ Валєра майже не кусається, а от його подружка Ельвіра досить небезпечна для нас? 😉


🕷 Кліщі живуть у траві. 🌱🎋З дерев і кущів кліщі не падають. Вони повзають на землі та в траві. 🌾 Попавши на ваше тіло, вони повзуть знизу доверху, тому ваші ноги- найбільш вразливе місце. 🕷 На голову вам вони не впадуть. 

✅Це вже плюс!

❗️ Кліщі є переносниками бактерій борелій (Borrelia burgdorferi) та ще кількох десятків потенційних патогенів. ❌А це вже мінус.


Коли людину кусає заразний кліщ, то борелії згодом потрапляють в кров, оселяються в нашому організмі, викликають імунну реакцію та хворобу Лайма чи бореліоз.

🔹Не всі кліщі інфіковані бореліями, і не кожен укус інфікованого кліща призведе до хвороби Лайма. Крім цього, не кожен випадок хвороби починається з очевидного симптому — почервоніння місця укусу (еритеми). Все складно. 

То що робити? Здавати кліща на аналіз, бігти здавати аналізи самим? А що, як в цей момент ви десь в поході, на передовій чи взагалі не знаєте навіть як витягти кліща?


Поїхали розбиратись:

❗️ Існують такі захворювання, що передаються через укус кліща: кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка, міямото, плямиста лихоманка, гіперемія, туляремія, геморагічна лихоманка, ерліхіоз, бабезіоз і анаплазмоз.


🔘 Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.


👉Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: до 12 годин вірогідність інфікування досить мала, а більше 12 годин наближається до 100%. Хвороба Лайма не завжди одразу має клінічні прояви, як-от мігруюча еритема, підвищення температури та інші симптоми, про які буде згодом. Тобто можна заразитися бореліями, і нічого про це не знати. Таке буває приблизно в 6% випадках зараження.

🔻Ранні загальні симптоми подекуди нагадують застуду. Інфекція викликає запалення і підвищення температури, тому людям, що зняли з себе кліща, лікарі радять міряти температуру впродовж тижня. Якщо її немає, це непогане свідчення того, що кліщ був не бореліозний. Є й інша сторона: якщо ви раптом після пікніка, дачі, походу, косовиці, збирання грибів раптом відчуваєте гарячку, і лімфовузли болять, то є підстави запідозрити укус кліща.

🔻Інші симптоми хвороби Лайма специфічні та неприємні: біль м’язів (міалгія), головний біль, параліч лицевого нерва, біль в суглобах, запалення міокарду (міокардит), ураження клапанів серця (ендокардит). 👉Це уже системні прояви інфекції, і одразу їх може не бути.


🔹Мігруюча еритема. Це кругла зона почервоніння шкіри, що згодом більшає до розміру близько 15 см в діаметрі і нагадує, подекуди, мішень. Пляма еритеми може з'являтися по всьому тілу, будь де. Еритема може не боліти і не бути гарячою. Вона розвивається приблизно у 80-89% заражених бореліями людей, і за 4 тижні минає без терапії антибіотиками. Рідше розвивається розсіяна еритема (не в місці укусу) та шкірна лімфоцитома (червоний набряк в місці укусу).


Однак:

👉Не всі випадки зараження бореліями викликають еритему (так звана безеритемна форма).

👉Еритема розвивається поволі, через тиждень-три, або ще пізніше. Тим часом бактерії успішно поширюються тілом, потрапляють з кровотоку в лімфу і тканини, і починають свою патологічну справу. Тобто, якщо ви в Україні зняли з себе кліща, який пробув у шкірі понад добу, та/або виникла червона пляма, що з'являється по тілі, є підстави для профілактики чи лікування хвороби Лайма.


🔘 Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.


🔘Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон'юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні. Випадки захворювання на марсельську гарячку реєструються на півдні України.


❗️ Зверніть увагу, що кліщ кусає практично безболісно, оскільки під час укусу і присмоктування він виділяє анестезуючу рідину. А от вже через кілька годин після укусу людина може відчувати біль, свербіж чи дискомфорт на місці укусу.


Якщо вкусив кліщ:

✅ Кліща слід видалити максимально швидко. Беремо спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Слід притиснути пристрій до шкіри, підсунути під кліща, акуратно його розхитати з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити кліща (крутити можна у будь-який зручний для вас бік). Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою. Після цього обов'язково слід помити ретельно руки.

✅ Після видалення кліща ранку слід обробити антисептиком на водній основі (хлоргексидин, октенісепт тощо).

✅ На аналіз кліща нести не потрібно!

✅ Для профілактики бореліозу в людей, старших 8 років лікарі рекомендують прийом антибіотика доксицикліну (одноразовий прийом 200 мг). На жаль, його приймати не можна вагітним, мамам, які годують груддю та дітям до 8 років.

✅ Протягом двох тижнів після укусу кліща слід щодня вимірювати температуру, а в разі її підвищення чи появи на шкірі різних почервонінь чи змін - негайно зверніться до лікаря.

✅ Навіть якщо симптомів ніяких немає, а укус кліща був, експерти радять здати аналіз крові. Аналіз крові на бореліоз коштує +- $20. Аналіз треба робити не раніше ніж через три тижні після укусу. Це імуноферментний аналіз (ІФА) та/чи імуноблот.


Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмоктались, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі енімфи (статевонезріла стадія кліща).


❗️ПРОФІЛАКТИКА:

🔸Одяг. На прогулянки до лісу чи парку - бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Не забуваємо про кепку чи панамку. Увага на ноги: штани, заправлені у шкарпетки чи взуття. Ніяких голих та босих ніг.

🔸Уникайте місць з високою травою. Адже саме там кліщів найбільше. 🔸Підстилки, які берете з собою на прогулянку обовязково стряхуйте і прийшовши додому їх краще випрати. Це слід зробити і з сумками і іншими речами, що берете з собою. Кліщі можуть швидко пересуватись з речей на тіло.

🔸Прийшовши додому, ретельно огляньте дітей та себе. Найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Увага на ділянки тіла, покриття волоссям. Перевдягніться, виперіть та ретельно випрасуйте одя