неділя, 18 грудня 2022 р.

«Захисна парасолька» Позбуваємось страхів війни.

 

«Захисна парасолька»

Позбуваємось страхів війни.


Техніка «Захисна парасолька» використовується для подолання страхів у дитини. Це один із арт-терапевтичних методів позбавлення страхів, які набула дитина в різних ситуаціях, в тому числі і під час війни.

Базовою потребою в житті людини, а особливо дітей, є почуття безпеки. Закріплювати його і давати можливість дитині само допомагати собі в непростих ситуаціях, відновлювати ресурсний стан допоможе саме ця техніка.

 Для роботи нам знадобляться:

-аркуш паперу;

- олівці;

- фломастери.

Роботу проводимо в чотири етапи:

-         Просимо дитину в центрі або збоку на аркуші паперу намалювати парасольку, таку, яка може захистити від всіх зовнішніх незгод. Нехай намалює парасольку так, як їй подобається.

-         Далі просимо дитину зобразити дівчинку або хлопчика, тобто проекцію себе, під парасолькою, так, щоб фігурка почувала себе максимально захищеною, від будь-яких незгод, парасолькою.

-         Тепер, нехай дитина промалює кордони захисту парасольки, тобто, виділила той простір, який вона буде закривати собою від негараздів.

-         На останньому етапі, попросіть дитину уявити, що парасолька, окрім того, що захищає від незгод, ще й має чарівну дію, вона коли розкривається, то висипаються різні-різні радості і задоволення. Нехай дитина промалює у захисному просторі парасольки всі радощі, які спадають на її думку: солодощі, іграшки, казки.

Важливо проговорити дитині, що ті радощі, які вона намалювала, є безпосередніми рятівниками від страху, суму і поганого настрою, їй потрібно просто підійти в такий момент до парасольки і скористатись однією із підказок. Таким чином, дитина вчиться самоорганізовуватися і позбуватися свого страху.