вівторок, 9 березня 2021 р.

До Всеукраїнської акції "Жінки, знайте свої права"

 

Сучасна, українська жінка -  впевнена в собі, сильна в життєвих обставинах, красива мати та майстриня на всі руки

     Здавніх часів українка  вважалась берегинею сімейного затишку в родині. За часів трипільської культури вона була символом життя, родючості та добробуту.

    Образ жінки-матері наскрізно проходить і крізь українську літературу, яка є вагомою складовою історії та культури нашого народу. Проте, українська жінка уособлює в собі не лише ніжність, красу та хазяйновитість, але й мужність та відвагу. Згадуючи історію, можна простежити, що жінки ніколи не поступалися чоловікам, як на побутовому, так і на політичному, суспільному рівні.
Нашим українським жінками вдавалось поєднувати в собі, здавалося б непоєднувані риси. Жіночна українка, яка була ще й неймовірною красунею, мала чоловічу стійкість та відвагу.


      Сьогодні вже, на щастя багато хто переконаний, що роль мами і жінки не тільки в   господарюванні та материнстві, хоча це теж є важливими для сім'ї.  І сучасні жінки щодня спростовують стереотипи і наочним прикладом доводять про  те, що вони здатні на значно більше. Роль жінки як мами і як спеціаліста в Україні зростає, що підтверджують психологічні дослідження. Більше 74% опитаних респондентів завдяки проведеному анкетуванню фахівцями-психологами вважають, що жінка немає поступатися в  рівних правах  чоловікові.  Окрім цього наша українська жінка завжди зналась як рукодільниця та майстриня на всі руки. Чого лише варті національні українські вбрання, вишиті картини, рушники, серветки, якими прикрашався будинок, смачні українські страви, які відомі за кордоном.Нашим пра-пра бабусям та їхнім дітям вдалося передати із тих часів культуру зі всіма її особливостями, завдяки тому, що вони її поважали та берегли. Писанкарство, гончарство, ткацтво, плетіння, розпис тканин – це все збереглося до до сих пір. Від часів, коли, наприклад, традиційне українське вбрання було повсякденним одягом, пройшло багато років, проте, навіть зараз, воно залишається трендовим. Українська вишиванка стала творчим полем для знаменитих дизайнерів. Сьогодні вона поєднується із найрізноманітнішими стилями, а унікальність кожного візерунка робить її неповторною. Сучасна українка з легкістю одержує водійські права і сідає за кермо автомобіля. Виховання дітей поєднує з будуванням кар'єри і становленням особистості як мами і професіонала водночас. Але все ж, звичайно, як і кожна жінка, вона потребує підтримки і розуміння своєї сім'ї, рідних. Допомоги в побуті, в щоденних справах, а головне - відчувати себе потрібною, люблячою жінкою, мамою, сестрою.